Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nokia a Microsoft oznámily společnou strategickou alianci od Lael Ophir - 1) Naopak tu desítky let byla masivní kampaň...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2011 16:04

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    1) Naopak tu desítky let byla masivní kampaň výrobců UNIXů. Potom je převálcovaly Windows, a potom přišla kampaň Linuxu a open source (například společnost IBM sprejovala po chodnících svoje Love, Peace and Linux). O Linuxu se už 15 let píše v mainstreamových médiích, občas i v časopisech pro ženy, podle průzkumů v devadesátých letech chtěly Linux zkusit desítky procent uživatelů PC. Zdejší diskutéři masírují ministerstva, místní samosprávu i školy svými slohovými pracemi na téma "jaktože ještJE nepoužÝváte Linux a OpenOffice, když to EU doporučuĚ", "nechceme OOXML" apod. Problém bude asi někde jinde.

    2) Většina lidí používá počítač pro práci nebo zábavu. Z toho plyne, že se nechtějí učit o vnitřnostech počítače víc, než o vnitřnostech auta nebo televize. Potřebují jednoduchý systém, ideálně naprosto bezúdržbový. A samozřejmě potřebují všechny ty aplikace pro tabulkové kalkulace, účetnictví, mzdy, sklady, řízení projektů, řízení výroby, správu hotelů, restaurací a autoservisů... To jsou desítky tisíc aplikací, které jste v životě neviděl. Ti co používají počítač pro zábavu chtějí navíc nemrznoucí Adobe Flash, hromadu her, jednoduchý editační SW na video atd.

    Osobně jsem počítačový agnostik :), s UNIXy i Linuxem mám zkušenosti. Použití UNIXů dnes v naprosté většině případů nemá smysl. Znamená to menší dostupnost SW, a obtížnější implementaci i správu. A až se dostanete k nějakým základům OS, tak zjistíte, že i když UNIXům nepochybně patří čestné místo v historii IT, tak technicky patří dávno do muzea. A až se dostanete ke srovnání Linuxu a ostatních UNIXů, zjistíte, že technicky to pro Linux nevyznívá moc dobře.