Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nokia koupila Trolltech za 153 milionů dolarů od anonym - 1) Trolltech má IMHO hodnotu dvojí. Jednak vlastnictvím...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 1. 2008 9:05

    anonymní
    1) Trolltech má IMHO hodnotu dvojí. Jednak vlastnictvím klíčových knihoven pro Linux (jak mobilní, tak desktopové) a druhak jako případná konkurence Symbianům do budoucna s Qtopií. Ať má pro Nokii hodnotu 2mld spíš to první, spíš to druhé nebo oboje dohromady, z ničeho nevyplývá, že by pro ní mělo být klíčové či aspoň velmi důležité poskytovat tyto produkty stále jako GPL. Tím neříkám, že to neudělají, ale říkám tím, že pro jejich byznys to přímo nepotřebují.

    2) Mám pocit, že vše vidíte nezdravě optimisticky. Představte si, že Mozilla Foundation změní licenci a všechny další produkty (FF, TB, SM...) budou uzavřené. Všichni stávající vývojáři, hlavně ti placení, budou dělat pouze na uzavřených produktech. Jste si jist, že se najde dostatek fundovaných vývojářů, co půjdou dělat "svobodný fork" zadarmo? Když vidím, jak projekt OOo zoufale shání vývojáře, kterých je málo, silně o tom pochybuji. Stejné pochybnosti mám o tom, že by mohl být úspěšný "svobodný fork" pro QT a spol. Navíc, i kdyby byl, už jsem upozorňoval, že pro spoustu firem může být nutnost stavět nad GPL pro své komerční produkty showstopper.

    3) Již jednou jsem se podobné transakce zúčastnil a mohu vás ujistit, že klíčoví lidé byli významně finančně motivováni zůstat pod novým vlastníkem. A buďte si jist, že neodešel nikdo. Samozřejmě řadovým lidem, kteří jsou nahraditelní, nikdo nějaké zajímavé nabídky dělat nemusí, na nich firma nestojí.