Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nokia údajně připravuje smartphone s Androidem od Lael Ophir - Ifconfig samozřejmě umí pracovat s konfigurací network interface....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2014 12:03

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ifconfig samozřejmě umí pracovat s konfigurací network interface. Jenže když kdysi Unixy stavěli, tak administraci systému prováděl ručně administrátor. Neuvažovali jaksi o tom, že by nějaká nastavení měnila aplikace. Proto popsaná API (prakticky jen libc) žádné takové funkce nenabízejí. A pro manuální změny konfigurace se pak používají utility, které interně používají nedokumentovaná API. Ta API proto nejsou součástí POSIXu a většinou ani jiné dokumentace (i když u Linuxu je těžké říct co ta dokumentace vlastně je - nic jako MSDN Library neexistuje), a liší se systém od systému. A protože jistě i vy víte, že vývoj Unixů se prakticky zastavil někdy v době příchodu 8" disket, veřejná API nebyla nikdy do POSIXu doplněna.

    Ano, i jednonohý může chodit :)

    Metro samozřejmě můžete nahradit desítkami různých utilit. Ano, nejsou od MS developerů. To mi ovšem připadá irelevantní, zvlášť když to chcete srovnávat s Linuxem, kde je každé distro sbírkou SW různých kvalit od hromady autorů.