Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nokia žaluje HTC, RIM a ViewSonic od Lael Ophir - - Firmu vlastní akcionáři. Pokud chcete něco změnit...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 5. 2012 7:28

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    - Firmu vlastní akcionáři. Pokud chcete něco změnit v problémové firmě, musíte to akcionářům vysvětlit.
    - Windows Mobile byly svého času poměrně úspěšné. MS "pouze" trestuhodně zanedbal jejich rozvoj. Jedním z důvodů byly technické omezení starších verzí Windows CE (limit počtu procesů, adresního prostoru atd). Novější verze WinCE ty limity odstraňují, ale nejsou binárně kompatibilní.
    Nokia nebyla v USA úspěšná, přestože se jedná o klíčový trh . Snaha na tento trh proniknout mi nepřijde jako důkaz backseat managementu.
    - Patenty ve sporu MS vs B&N jsou zjevně v pořádku. Problém je v tom, že ty patenty tu posuzují diskutéři bez znalosti patentového práva, bez přečtení vlastního patentu, posuzují to jen podle názvu nebo abstractu patentu, a ještě to soudí z hlediska dnešního stavu techniky. BTW nedávno došlo k dohodě mezi B&N a MS, podle které mimo jiné bude B&N platit MS za patenty.
    http://www.informationweek.com/news/hardware/handheld/232901214
    - Pokud někdo vymyslí zip (zdrhovadlo), a za deset let někdo "nezávisle" začne také vyrábět zipy, tak to nesvědčí vůbec o ničem.
    Patenty konkurence samozřejmě není nutné porušovat. Například MS ve Windows Phone neporušuje patenty Applu, které se týkají odemykání zařízení a notifikací. Prostě obě věci implementoval jinak, než si je Apple patentoval.
    - Ty velké korporace si patenty nijak neškodí. Naopak. Patenty jim zajišťují ochranu investic, které vložily do vývoje. Kdo vymyslí něco nového, má patent. Ostatní buď vymyslí něco jiného, nebo patent licencují. A protože inovují prakticky všichni, jejich patentové poplatky se více-méně vykrátí. Na tom systému prodělává jen ten, kdo neinovuje.
    Čínu bych do toho netahal. Tamní výrobky porušující patentové právo nelze prodávat mimo čínské území, takže to není konkurence pro produkty amerických firem. Mimochodem přesun výroby do Číny zpomaluje, a v některých případech se obrací. Do budoucna to pro tamní dělníky vypadá bledě.
    http://www.economist.com/node/21552901