Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Norsko postavilo iTunes mimo zákon kvůli DRM od mys elf - Však ano, blbé rozhodnutí -> důsledek. Lidé dělají...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 1. 2007 0:10

    mys elf (neregistrovaný)
    Však ano, blbé rozhodnutí -> důsledek. Lidé dělají blbá rozhodnutí, samozřejmě jim nemůže stát někdo pořád za zadkem a všechno za ně rozhodovat, ale minimálně v případě, kdy rozhodnutí dvou stran poškozuje třetí strany, je legitimní se ptát, zda je nutné to tolerovat. Kdyby E a F nešli bez ochrany, nenakazili by sebe a svoje manželky, A by ale nedostala 2000 navíc a kdyby se všichni začali chovat jako E a F, usoudila by možná A, že pro C touto cestou peníze na léčení nesežene. Takže by možná došlo k poškození zájmu C nebo I, J a K.

    To srovnání s výměnou oleje je celkem relevantní, beru.

    Apple si nemůže se svou kombinací dělat co chce. Pokud představitel státní moci v Norsku usoudí, že Apple poškozuje norské předpisy na ochranu spotřebitele, musí se Apple buďto snažit norským předpisům vyhovět nebo ztratí možnost na norském trhu se službou iTunes operovat (podrobnosti jsou ve Financial Times nebo v kopii na těch MSN News, Apple dostalo na výběr).

    BTW já do Apple nešiju, mně služba iTunes nevadí, ale zrovna tak mi nevadí, že ji v Norsku v současné podobě zakázali. Rozhodnutí o těchto věcech nechávám Norům a pokud po mně někdo bude chtít, abych o podobné věci hlasoval u nás, nechám si to pořádně projít hlavou. Obecně ale nemám věci typu DRM a Trusted Computing v lásce, takže pokud bude jedinou cestou, jak nástup těchto technologií zastavit, odstřihnout i iTunes, budu hlasovat pro.