Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nová sociální síť TRUTH Social bývalého prezidenta Donalda Trumpa porušuje AGPL od Filip Jirsák - Máme tu SW ve vývoji, který je prakticky...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 10. 2021 9:21

    Filip Jirsák

    Máme tu SW ve vývoji, který je prakticky bez uživatelů.
    Za prvé, počet uživatelů je jenom vaše domněnka. To, že se přístup k softwaru dává na pozvánky, je moderní způsob propagace – ty pozvánky klidně mohou být desítky tisíc lidí.

    Ale hlavně – v té licenci není napsáno nic o tom, že se to netýká vývoje nebo betatesterů. Je tam napsáno „all users“ – všichni uživatelé, kteří s tou aplikací pracují.

    pokud budu neplaceného betatestera považovat za vývojáře (a nikoli za uživatele)
    Vývojář, který k té aplikaci přistupuje po síti, je z pohledu licence také uživatel. Opravdu v té licenci žádná výjimka není.

    Navíc pokud se do toho systému nemůžu dostat, tak ani nevím, jestli je skutečně licencovaný pod AGPL, nebo ne (může tu někdo potvrdit, že skutečně není ?)
    Pořád řešíte jiný problém, než ten, který nastal. Porušení licence AGPL spočívá v tom, že v té aplikaci provozované Trumpem není odkaz na stažení jejích zdrojových kódů. Proč tenhle základní fakt stále ignorujete?

    A tak se ptám: kde je to porušení licence, o kterém tu mnozí píšou jako o faktu ?
    Ptáte se na věc, která tu už byla napsaná asi stokrát, a vy ji stále ignorujete. Porušení licence AGPL spočívá v tom, že v té aplikaci provozované Trumpem není odkaz na stažení jejích zdrojových kódů. Už to vezmete na vědomí?

    V čem to autoři oje***i a co chce (teď v tento moment, kdy má k SW přístup kromě autorů jen pár vyvolených testerů) E. Rochko vlastně vymáhat ?
    Autoři odstranili veškeré odkazy na stažení zdrojových kódů aktuálně běžící aplikace. V případě originálního Mastodonta vedou na zdrojové kódy Mastodonta – každý, kdo Mastodont upraví a provozuje upravenou verzi musí podle AGPL licence tyto odkazy nahradit odkazy na svůj zdrojový kód. E. Rochko chce vymáhat, aby autoři buď zveřejnili zdrojové kódy svého upraveného projektu, nebo aby přestaly Mastodon používat a jako základ své sítě zvolili něco jiného.