Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nová sociální síť TRUTH Social bývalého prezidenta Donalda Trumpa porušuje AGPL od anonym - „To je tím, že svoboda jednoho končí tam,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 10. 2021 15:46

    bez přezdívky

    To je tím, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Máme tady společenskou dohodu - ústava, zákony - a tím to končí.

    Obecně souhlasím, ale nemyslím si, že „to je tím“ („to“ = potřeba definovat pojem svoboda, abychom mohli o ní mít diskuzi o odvozeném tématu, tj. konkrétní slova konkrétních lidí v kontextu svobody slova). Právě naopak - v dnešní době bych očekával, že ústava, zákony a princip „svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého“ by už mohly být relativně jasně vyznačené a tedy by zde neměla být tak velká nutnost explicitně definovat, co myslím pod pojmem „svoboda.“

    Osobně si spíš myslím, že je to tím, že mnoho lidí je přesvědčeno o své pravdě a o tom, že na opozičním názoru prostě nemůže být něco relevantního.

    A ano, uvědomuji si, že jsem právě více-méně popsal váš druhý odstavec.

    (OT: O to víc si cením diskuzí z bráchou, kdy jsme se třeba jednou celé hodiny dohadovali o přesné definici jistého jevu z fantasy/sci-fi a po mnoha hodinách jsme si navzájem vyvrátili své přesvědčení a skončili s něčím mezi.)

    K Vašemu příkladu. Podle mě jednoznačně pochybilo vedení.

    Z mého subjektivního úhlu pohledu je to taky tak. Jenže právě v tom spočívá i moje pointa - plně si uvědomuji, že existuje i jiný úhel pohledu, který nedokážu 100% vyvrátit a tedy jej musím brát v potaz, jestliže se snažím o objektivitu.

    A tím je udržování pověsti. Když se podívám na dnešní firmy, tak image/PR je nutnou stránkou businessu. Vlastně princip „pověsti“ je velmi starý a netýká se jen moderní doby. Problém je, že lidi se snadno nechají ovlivnit nějakou drobností místo toho, aby se podívali na obraz jako celek, proto se firmy/školy snaží pracovat na celkovém image. A takový komentář jednoho studenta může nakonec vytvořit dojem, který ani nemusí být jím zamýšlený (názor: „ta škola je těžší, než jsem si myslel,“ dojem, jaký si může někdo odnést: „ta škola je špatná“, fakt: „ta škola není pro flákače“). I proto je dnes nežádoucí na sociálních sítích psát cokoliv - byť pozitivního - o firmách, ve kterých člověk pracuje.

    Samozřejmě nepopírám, že dnešní PR mnohých (neříkám všech) společností je lživý a nepopírám, že tu moji situaci nemohla škola zvládnout lépe - to s vámi souhlasím. Jenom to celé nedokážu rozseknout, že „chyba“ je jen a pouze na jedné straně.

    A výsledek? [...] výuka se nezměnila [...]

    A to je právě to - IMHO na základě tohoto názoru v podstatě nebylo potřeba vůbec nic měnit. Přístup toho spolužáka byl, že doufal, že ta škola bude flákárna a zjistil, že to tak není. A image školy se nesnažil být „pokud chcete lehkou školu, studujte zde,“ naopak, já osobně jsem tu školu zvolil proto, že na nějaké výstavě mě jeden učitel přesvědčil, že se tam naučím to, co budu potřebovat na výšce, kterou budu potřebovat abych dělal práci, kterou chci - a to taky bylo splněno. A nedostal jsem žádný důvod si myslet, že ta škola bude lehká a nebudu se muset učit.

    [...] žák jistě průšvih [...]

    Spíš my, co jsme dělali ty webovky :D.

    * * *

    Ale jinak samozřejmě s vámi naprosto souhlasím, že by se to mělo řešit jinak a lépe. Koneckonců, píšete - „Prostě někteří lidi nevidí nic jiného než zákazy a příkazy.“ - svého času jsem kdysi pracoval s lidmi, měl jsem na starosti nějakou skupinu. A jedna z věcí, které jsem se naučil je, že pokud po nich něco chcete, musí to být konzistentní, do určité míry předvídatelné, musí to dávat smysl a já, kdo to přikazuji, to musím dodržovat taky. Tohle jsem se naučil na skupině cca 20ti lidí. Naše vláda tyto principy porušuje nad 10ti milióny lidí, čímž celý problém neuvěřitelně eskaluje (ale aspoň nám už vláda nenadává, že je naše chyba, že nové omezení proti viru s až 14ti denní inkubační dobou se neprojevuje do dvou dnů).