Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nový ransomware Lilocked (Lilu) napadá linuxové servery od Miroslav Šilhavý - Já už to psal jinde. IT je dnes...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 9. 2019 11:25

    Miroslav Šilhavý

    Já už to psal jinde. IT je dnes obor, na kterém každý závisí, i naše úspory jsou nuly a jedničky v bankách. Podle mě by měla být dána zákonem odpovědnost admina i provozovatele.

    Stejně jako v IT, existovaly doby, kdy ani lékaři, ani advokáti nemuseli splňovat nic.

    Představte si, že by advokát, nebo ještě hůře, lékař, pracovali jenom podle své nálady a podle toho jak jsou zrovna zaplacení. Taky by to nefungovalo. Musí nést odpovědnost za "minimální dostatečnou péči".

    Odstrašujícím příkladem z nedávné doby byl let Smartwings na jeden motor. Za kniplem seděl pilot-kapitán, který je zároveň manažerem firmy. Jednoduše si spočítal, že nouzové přistání na letišti, kde firma nemá sesmluvněný servis strojů vyjde asi na 10 M. Tak se rozhodl, že to na jeden motor přeletí a ušetří spoustu peněz (letoun by to měl vydržet, je to kvůli tomu, kdyby se něco podobného přihodilo uprostřed oceánu). Absolutně ignoroval, že závada může být např. v nekvalitním palivu, nebo v elektronice - prostě v něčem, co se může za chvíli projevit i na druhém motoru. Po přistání, zcela jistě omylem, zapomněl zajistit nahrávač hovorů v kabině, který se jako na potvoru přepsal a už nelze zjistit, jaká diskuse kolem problému mezi piloty proběhla.

    ...no a tak si můžeme vybrat, jestli budeme čekat, až to příště spadne, nebo budeme bojovat za přímou (objektivní) odpovědnost jednotlivců.

    Sám bych se klonil za přímou odpovědnost adminů. Nemocnice ručí za své lékaře a další personál z hlediska civilní odpovědnosti (odškodné), nicméně trestní odpovědnost si nese každý sám. Před soudem stane lékař a dostane podmínku, v extrémním případě i žalář. Kdyby za svoji práci (aby ji vykonávali svědomitě) nesli odpovědnost i adminové, hned by bylo vše jinak. Přestaly by výmluvy "že vedení si to přeje a nedá nám rozpočet" i výmluvy vedení "ale my nevěděli, že je to nebezpečné, admin nás nepoučil". Prostě admin by práci contra legem artis ve svém vlastním zájmu odmítl, než aby riskoval, že si značně zkomplikuje život.