Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nový šéf Mozilly odstoupil po deseti dnech ve funkci od Šimon Formánek - Protože začínám doufat, že se do FF vrátí...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 4. 2014 7:57

    Šimon Formánek

    Protože začínám doufat, že se do FF vrátí tlačítko na vypnutí javacriptu.
    Tenhle vynález právě odvolaného ředitele Mozilly je pohroma pro lidstvo, srovnatelná s vynálezem klikacího GUI, ovládnutím toku informací na webu Googlem a monopolizace sociálních sítí Facebookem.

    Pamatuji internet svobodný a decentralizovaný, kde prohlížeče spolehlivě sloužily k zobrazování HTML dokumentů a ne jako záludné pseudoaplikace.

    Zajímalo by mně, jestli měl Eich prsty v tom, že Firefox jako jediný majoritní browser (!) znemožňuje jednoduše vypínat tuhle principiálně neošetřitelnou bezpečnostní díru jako vrata - spouštění nekontrolovatelné aplikace v prohlážeči. Mozilla bývala v době vlády IE a woken nad světem počítačů symbolem svobodného browseru. Odstraněním volby tutu problematickou vychytávku vypnout pošlapal Firefox svoje vlastní východiska už z principu, kdyby se navíc nejdnalo o naprosto zásadní bezpečnostní faktor, protože bez JS je každý browser bezpečný, se zapnutým JS žádný (viz ta nedávná hackerská soutěž, v které byly pokořeny všechny browsery).

    Ostatně soudím, že se internet musí vrátit ke svým kořenům: decentralizaci a kešovnenému bezstavovému protokolu.


    Mimochodem, gay manželství mi přijde jako pěkná trapárna, do které bych nikdy nešel, protože jsem si "zvolil" homosexualitu jako formu punkového odporu k instituci rodiny. Ti, kdo říkají, že se tak narodili a že za to nemůžou jsou osobně determinovaní a je jich 4%, my ostatní si můžeme vybrat, ale v heteropolicajtské společnosti si většina lidí neodváží vlastní homosexuální tendence si vůbec připustit, tak si kultura vytvořila instituci "těch homosexuálů" jakýchsi obětních beránků do kterých projikuje vlastní homosexuální tendence. Ti, kteří překročili tabu musí stále hledat nějaké omluvy vyšší mocí, jako genetickou predispozicí.... a hyperkonformně kopírovat heterosexuální maželství. Takže pradoxě, nás ideologické bisexuály Putin utlačuje ale neuráží, zatímco západní pseudotolerance ano. A ředitel nadace, zabývající se vývojem svobodného software, který sponzoruje klerofašisy, kteří chtějí tuhle trapárnu zakázat, je opravdu trapárna na třetí, kdyby nebyl autorem javascriptu....