Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nový způsob distribuce driverů od Novellu od anonym - Musim sa priznat ze som podlahol zavadzajucemu popisu,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 5. 2006 22:21

    bez přezdívky
    Musim sa priznat ze som podlahol zavadzajucemu popisu, najme vete: "Tento binární interface ...". Z toho som usudil ze ide o wrapper. Mal som si precitat originalny clanok, takto doslo k zbytocnej diskusii. Dakujem za vysvetlenie.

    > Rozhodně to není tak, že by si Linus řekl: tak, a teď tady trochu změním kABI, abych rozbil tady tenhle ovladač

    Tym bola asi myslena moja veta:

    > Caste zmeny v API su prave kvoli stazeniu vytvarania binarnych ovladacov.

    Myslel som to tak, ze pokial by neexistoval problem s binarnymi ovladacmi, tak nevidim problem v tom aby existovalo stabilne API aj ABI pre ovladace. Taketo rozhranie je mozne urobit bez toho aby to malo vplyv na vykon samotneho jadra (pokus o zavedenie takehoto rozhrania uz bol). Znacne by to ulahcilo vytvaranie a udrzbu ovladacov aj v zdrojovom tvare a nemuseli by sa ovladace kompilovat pre kazde jadro/distribuciu. Ulahcilo by to zivot ovladacom mimo stromu kernelu a vyrobcovia by mohli dodavat ovladace AJ v binarnom tvare (jeden modul pre vsetky distribucie) a nemuseli by sa pri kazdej zmene jadra znova kompilovat. Problem je v tom, ze AJ by sa zmenilo na LEN.

    Caste zmeny su prave kvoli tomu, ze taketo rozhranie neexistuje a to neexistuje prave kvoli binarnym ovladacom (bez dostupnosti zdrojoveho kodu). Preto sa vylepsovanie vykonu a zavadzanie novych funkcii deje pomocou zmeny ABI aj API, inac je to aj logicky najednodusia cesta. Pridanie novych funkcii je mozne aj pri zachovani spatnej kompatibility na urovni API aj ABI.

    Ale ako povedal Linus (z ceskeho prekladu jadrovych novin http://www.abclinuxu.cz/clanky/jaderne-noviny/jaderne-noviny-245):

    Vůbec mě nezajímá stabilní ABI pro moduly kernelu, a dokonce se aktivně snažím bránit všem pokusům o něj. Chci, aby si lidé byli vědomi toho, že vnitřnosti kernelu se mění a že tomu tak bude i nadále.

    Pro binární moduly není žádná dobrá omluva. Některé mohou být technicky legální (díky tomu, že nejsou odvozenou prací) a povolené, ale i když jsou legální, tak jsou pořádnou osinou v zadku a vždycky příšerně chybové.

    Občas si mi výrobci stěžují na můj nezájem o alespoň snahu pomoci binárním modulům. To máte těžké. Je to obousměrná ulice: když nepomůžeš ty mně, nepomohu já tobě. Binární moduly Linuxu nepomáhají, spíš naopak. Jako takovým nemáme důvod jim pomáhat, aby byly ještě rozšířenější než teď. A máme spoustu důvodů proti.