Hlavní navigace

Názor ke zprávičce NSA sleduje uživatele Toru i čtenáře Linux Journal od Heron - Já, ačkoliv šifrování prosazuji kudy chodím a i...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 7. 2014 9:40

    Heron

    Já, ačkoliv šifrování prosazuji kudy chodím a i rss čtečku mám na https, tak bych byl naopak rád, kdyby se šifrovat nemuselo. Protože i když člověk šifruje, tak přece jen občas ta data musí mít v otevřeném tvaru, aby s nimi mohl pracovat. Takže stejně mohou "uniknout". Někdy člověk šifruje z toho důvodu, že data, která takto chrání jsou "společensky nepřijatelná". Co je nepřijatelné se neustále mění. Problém je, že je to opakovaně uměle využíváno k nátlaku, vydírání a zabíjení. V jisté době a na jistém území bylo "společensky nepřijatelné" být dokonce příznivcem určité víry a znalost tohoto faktu potom vedla ke smrti mnoha milionů lidí.

    Takže chápu tvoji snahu, chápu tvoji poznámku. Já Tor používám hlavně k tomu, abych se vrátil do Internetu. Nemyslím tím exit nodes, myslím tím pro ty informace. Informace, které kdysi na síti byly normálně dostupné. Postupem času ale z Internetu zmizely a dnes je veřejně dostupná pouze jakási nezajímavá mainstreamová šeď, všechny zpravodajské servery píšou totéž, všechny technické servery jsou skoro stejné apod. Na Toru jsou všechny ty non mainstream informace, to je ten pravý "Internet" (z hlediska mixu informací, nikoliv technologie)