Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nyní oblíbené a v budoucnu nenáviděné od Lael Ophir - Poslední distro, které jsem měl, nemělo ani drivery...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 3. 2008 19:47

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Poslední distro, které jsem měl, nemělo ani drivery nVidia. Daly se pravda stáhnout z repozitáře. To je nakopírovalo do nějakého adresáře, ale nenainstalovalo, natož aby to ten driver vybralo. A protože jsem nainstaloval nVidia driver, a nic se nestalo (změny kdesi na FS fakt jako user nevidím), tak jsem stáhnul driver z nVidia, a kompiloval. Což znamenalo stáhnout ještě zdrojáky kernelu, gcc, a ještě cosi. Fajn věc ;)

    Další problém je v tom, že i když máte driver nainstalovaný, on se nevybere sám od sebe. Musíte spustit konfigurační utilitu, a ta vám ho teprve umožní vybrat.

    Další problém (alespoň v mém případě) byl v tom, že utilita sax2 sice fungovala, ale nebyl vidět kurzor myši. On se totiž driver rozhodnul, že primární display je ten druhý (momentálně vypnutý projektor), a že sice bude zobrazovat obraz na obou zařízeních, ale kurzor myši z nějakého důvodu jen na primárním displayi (což byl ten, co je ve Windows sekundární). To je také lahůdka.

    Samozřejmě instalace nVidia driveru přišla na řadu poté, co jsem po měsící zabootoval Linux, a místo GUI se objevila jakási barevná změť. Později jsem zjistil, že když jsem připojil ten projektor, driver nv úplně přestal zobrazovat.

    No a samozřejmě takové kaskadérské kousky, jako konfiguraci 3D akcelarace, jsem vzdal. Myslím, že právě v sax2 jsem řekl "3D akcelerace ano", ale TuxRacer se dál plazil jako slimák, tak jsem toho nechal. O možnost připojit za běhu druhý monitor (projektor), nebo dokonce přepnout na druhý monitor (projektor) a ten první odpojit, jsem se ani nesnažil.

    Což mě přivádí k otázce: už je na Linuxu možné změnit rozlišení obrazovky za běhu? Už je možné za běhu připojit druhý monitor, nebo ho odpojit, změnit mu rozlišení, atd.?