Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nyní oblíbené a v budoucnu nenáviděné od Lael Ophir - Otázka je, jestli koupit jeden AIX, a provést...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 3. 2008 20:12

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Otázka je, jestli koupit jeden AIX, a provést partitioning HW, nebo několik Intel serverů, které se výsledku vyjdou levněji. SAN je snad v posledních letech i na Windows rozšířenou věcí, multipathing/failover sítí i storage cest je k dispozici (byť ho málo firem zaplatí). Clustering je na Windows k dispozici tuším od NT 4.0, a dnes například Exchange servery běžně běží jako active/active clustery (a na rozdíl od unixů si takový cluster naklikám). Dlouhodobá stabilita není problém, třeba UNISYS už v roce 2004 dosahoval 99.996 dostupnosti Windows strojů (bez clusteringu). Jako průhledný systém bych viděl spíše Windows, než jakýkoliv unix. Restarty zjevně nejsou tak velkým problémem (pokud například nepatchujete), jinak by UNISYS těch 99.996% dosahoval těžko :)

    Faktem je, že potřeba serverů je veliká. Windows NT ve verzi 3.51 měly veliký potenciál, který také dost využily, ale na 99.996% dostupnost, ani na multi-TB DB, to ještě nebylo. Dnes je situace jiná. A zákazníků, kterým Windows technicky nestačí, je dnes opravdu malý počet.

    Shodneme se asi na tom, že je trochu problém s administrací. Každý si věří, že může administrovat Windows, ale sehnat kvalitního admina (obecně čehokoliv) není jednoduché. Ovšem upřímně, když je někdo opravdu schopný, jako admin vydrží pár let, a pak musí jít dál.

    Ano, v ČR vám Oracle ani SAP s 4-hr fix time nejspíš nikdo nedá (alespoň já o nikom nevím). Ale to je proto, že tenhle rybníček je moc malý. Kdo takové služby potřeboval, když to Windows neuměly, skončil tehdy u profi unixů. A dnes je ten trh (který je dost malý) obsazen.