Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Obama řekl, že Snowdenovi milost udělit nemůže od Lael Ophir - Ad Americani nedelaji. Ti misto toho svrhnou rezim,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 11. 2016 5:35

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad Americani nedelaji. Ti misto toho svrhnou rezim, napriklad demokraticky zvoleny (jako v Iranu)... - to zřejmě mluvíte o íránském převratu z roku 1953. Tam demokraticky zvoleného prime ministra odvolal Reza Shah dekretem, na což měl plné ústavní právo. Faktem je že to udělal na návrh Američanů a Britů, poté co prime ministr vyvlastnil Anglo-Iranian Oil Company.

    Ad Svycar se o problematiku zajima prece jen o neco vic, nez Pepa z Hornich Praskolesu a to proto, ze muze a musi o vecech opravdu rozhodovat a to jiz po delsi dobu - soustružník ani uklízečka nemají kvalifikaci, a ve většině případů ani mentální kapacitu, aby řešili složité otázky spojené se správou země. Navíc je tu riziko tyranie většiny. Pro nadpoloviční většinu lidí bude výhodné blonďáky vyvlastnit a rozprodat je na orgány, protože blonďáků je méně než polovina, a všichni ostatní si jen polepší. Další riziko spočívá v tom že si někdo zaplatí pár bilboardů, řekne lidem pár lží typu "pošleme 350 GPB týdně na zdravotnictví, volte Leave", zahraje na city stylem "Británie Britům" a "je čas na změnu", a prosadí naprostou blbost která je silně proti zájmům celé země. Přímá demokracie mi nepřijde jako dobrý nápad.

    Nakonec demokracie jako taková má zjevně svoje omezení. Jsou země kde se na předvolebních akcích losují automobily, a jeden můžete získat i po volbách, když zvolíte tu správnou stranu. Že je to specialita zaostalých zemí? V ČR pravidelně vyhrávaly ty strany, které slíbily voličům nejvíc dávek a dárků (za všechny Paroubkovo pastelkovné). A pro zbytek světa naprosto nepochopitelně dokáže v ČR zamávat volbami spoluúčast 30(!) Kč při ošetření u lékaře, s tím že spoluúčast nehradili sociálně slabí a děti, a byla omezená nějakým ročním maximem. V případě UK se hovoří o kultivované politice, ale jak je vidět na Brexitu, je to iluze. A výsledky voleb v US snad raději nekomentovat.

    Když se podíváte třeba na Hong Kong, tak tam měly být svobodné volby. Jenže Čína trvala na tom, že kandidáty musí schválit. Hong Kong totiž prý potřebuje zastupitele kteří milují Čínu. Zní to šíleně? Ano, ale... Z Čínského úhlu pohledu může volby, ve kterých může kandidovat kdokoliv, vyhrát třeba známý herec, TV rosnička, nebo nedej bože příznivce nezávislosti na Číně. Bylo by velmi obtížné je přesvědčit, že lid nakonec rozhodne moudře a uvážlivě. A po poslední amerických volbách je o tom asi nepřesvědčí už nikdo :)

    Na závěr snad jen citát: V tomto hříšném a žalostném světě se zkoušely a budou zkoušet mnohé způsoby vlády. Nikdo nepředstírá, že demokracie je dokonalá nebo samospasitelná. Říká se dokonce, že demokracie je nejhorší způsob vlády, s výjimkou všech ostatních způsobů, které jsme vyzkoušeli.