Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Obama řekl, že Snowdenovi milost udělit nemůže od Lael Ophir - Nechci se zastávat šmírování veškeré populace, ale chápu...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 11. 2016 11:21

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Nechci se zastávat šmírování veškeré populace, ale chápu důvody, které k němu vedou. Teroristé se dneska rekrutují z poměrně normálních lidí, kteří jsou mladí a nespokojení, začnou číst džihádistické nesmysly na netu, a o něco později si koupí teroušskou výbavu a jdou někam zaútočit. Klasickým způsobem jsou těžko k odhalení, protože se rekrutují z poměrně velké skupiny (muslimové + "mainstreamoví" mladí muži), a radikalizuje se jich jen velmi malé procento. Chápu že profilováním se jich dá část odchytit, a když se podaří nějakého chytit, tak je velkou výhodou okamžitě vědět s kým si dotyčný volal, mailoval a s kým online komunikoval, protože s vysokou pravděpodobností najdete jeho spříznění teroušské kolegy.

    Z těch "klasických" technik by určitě pomohlo deportovat imámy kteří hlásají nenávist v mešitách (bohužel tomu často brání zákony), lépe dohlížet na islámské školy, zakázat financování mešit a islámských škol ze zahraničí atd.

    Převézt někoho na výslech do Pákistánu moc nepomůže. Když máte dost důkazů abyste ho postavil před soud, tak k tomu není důvod. Když ty důkazy nemáte, tak se vystavujete značnému riziku, že nevinnému necháte vytrhat nehty a popálit genitálie elektrickým proudem, což mi nepřipadá jako úplně dobrý nápad.