Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Oculus Rift pozastavuje podporu Linuxu a OS X od Lael Ophir - Pokud jste nikdy neměl problém s drivery na...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 5. 2015 12:33

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Pokud jste nikdy neměl problém s drivery na Linuxu, tak jste měl velmi šťastnou ruku při výběru HW. Zkuste si koupit náhodně vybraný skener a notebook třeba na alza.cz. Já namátkou vybral HP Scanjet 200, SANE ho nepodporuje, HP driver nedodává. Tím na druhé straně odpadají problémy se zubatými perovkami, absencí podpory skenování ve více než 8 bitech na kanál, zmršenými barvami, nefunkčním podavačem apod.
    U notebooku nejčastěji narazíte na problémy s uspáváním, nefunkčním WiFi po probuzení, proti Windows poloviční či nižší výdrží na baterku, nefunkčními F-klávesami, nefungujícím touchpadem (včetně problémů s multi-touch gesty typu pinch to zoom), nefunkční čtečkou otisků prstů, čtečkou karet, s HW tlačítky ovládání hlasitosti apod. Navíc vám při troše smůly Linux může bricknout stroj, protože driver těck F-kláves a dalších vychytávek někdo napsal pomocí nedokumentovaného interface staršího modelu HW, a nikdy ho nevyzkoušel na vaší konfiguraci. Souhlas v tom, že drivery HDD controlleru díky AHCI nejsou problém, a většina WiFi adaptérů už také má drivery.
    U convertibles pak počítejte s problémy s dotekovou obrazovkou a perem (v lepším případě třeba nefunkční tlačítka na peru), senzorem otočení, detekcí toho že se odpojila klávesnice apod.
    Všechno se to dá řešit, a něco z toho snad i vyřešit. Jenže jako pracující člověk za tu dobu vyděláte na skener, případně na levnější notebook.

    Ad pokažený win nelze opravit a jediný způsob jak to udělat je je přeinstalovat a tudíž se nejedná o opravu, tak nějak pomineme - to špatně znáte Windows. Instalace se dá opravit. V některých případech může být rychlejší reinstalace, ale technicky v naprosté většině případů není třeba. Mimochodem když vám na Linuxu například neprojde upgrade distra, nebo se při instalaci balíčku určeného pro jiné distro rozhodnete přerazit závislosti a systém to nerozdýchá, tak to nejspíš také skončí reinstalací.

    Ad mě vždy nejvíc rozesměje požadavek na stáhnutí driverů pro síťovou kartu z internetu - když máte funkční připojení přes jiný interface (například WiFi), tak samozřejmě driver z netu stáhnout můžete. Jinak Windows sice obsahují v dodávce spoustu driverů, ale jaksi neexistuje způsob, jak by MS mohl na staré instalační DVD dodat drivery pro novější HW. U předinstalovaných strojů máte drivery buď rovnou na instalačce Windows (která může být na HDD), nebo na jiném médiu. HW se také v retailovém balení dodává s drivery, včetně síťových karet.

    Ad pracuji v nové práci kde jsem nucen používat OS Win a produktivita mé práce razantně klesla - to víte, zvyk je železná košile. Vy na Windows nenajdete bash a vi. Já na Linuxu nenajdu PowerShell, MS Project, SQL Server Management Studio, Visual Studio, účetnictví, mzdy, Photoshop, a nakonec ani nic čím bych rozumně otevřel soubory MS Office.

    Ad že by se trollové neměli krmit; pán je placen MS - je bohužel tradicí, že když si někdo dovolí pojmenovat problémy, tak ho fanoušci Linuxu označí za trolla, placeného agenta MS a nevím co ještě.