Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Oculus Rift pozastavuje podporu Linuxu a OS X od Lael Ophir - Ad neslusnost neni dana slovem, ale umyslem -...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 5. 2015 5:19

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad neslusnost neni dana slovem, ale umyslem - a vy mi vidíte do hlavy a znáte mé úmysly? Pro vaši informaci jsem ještě v době Windows 95 pracoval s Unixy. Pak přišly NT 4. A přišel jsem na to, že Unixy jsou stroje s výkonem PC, ale stojí div ne vlastní váhu ve zlatě, aplikace jsou primitivní, správa neobratná, množství bugů je opravdu příšerné, veškeré náhradní díly předražené, a navíc dodavatelé uplácejí management odběratelů. Windows NT proti tomu vypadaly velmi dobře: moderní OS, správa v GUI, veliká nabídka aplikací, nízké ceny. Samozřejmě mám i nějakou zkušenost s Linuxem. Chápu že zdarma je cenově přitažlivý. Ale co se týká technologie je to krok zpátky i proti profi unixům, většina věcí je zbastlená bez jakéhokoliv rozmyslu, a aplikací je nedostatek.
    To že vycházím z jiné zkušenosti než vy nijak neimplikuje můj špatný umysl.

    Ad nepouziva Windows ktery si kazdou novou verzi rikaji o novejsi HW - zkuste si vzít běžný stroj z roku 2002, a nainstalovat na něm Ubuntu LTS, což je jediné podporované distro :)
    Ad proto ze nekdo neinvestuje penize neustale a bezmyslenkovite do noveho HW, muze ty penize naopak investovat do nakupu her - zatím to tak nevypadá. Ideálem jsou zákazníci Applu, kteří nemají problém utrácet za HW i různé doplňky, což se pak odráží i na tom kolik jsou ochotni dát za SW.

    Ad aktualne podporovane Windows daji take nekolik desitek - Win8 a Win7, to mi nepřipadá jako pár desítek.

    Ad co nechapete na tom ze 10GB hra bude mit staticky slinkovano, bundlovano 200MB knihoven, tedy bude naprosto jedno v jakem distribuci/verzi to pobezi - to chcete staticky slinkovat RPM/dpkg, permissions, utility, drivery, ALSA/PulseAudio, X11 server, kernel atd.?

    Ad narazil jsem na spoustu situaci kdy nekdo odesel od Windows k Linuxu proto aby rozhodil HW pouze tim ze nainstaloval system a out-of-box mu vse chodilo - a já jsem narazil na spoustu situací, kdy HW na Linuxu out-of-box nechodil, a uživatelé jeho rozchozením trávili spoustu času. Většina z nich časem dospěla a přešli zpátky na Windows, protože čas jsou peníze.

    Ad cekam to aby cast penez od zakazniku co kupuji HW, sla na vyvoj Linux ovladacu - to by chtělo výrobce nějak motivovat. MS měl také problémy s ovladači, výrobci je nechtěli psát. Co dělal MS? Psal si drivery sám, a dlouhodobě uzavíral s výrobci partnerství, školil je, pomáhal jim s psaním driverů... Co dělá open source komunita? Rozhodla se že nebude stabilní kernelové ABI, interface kernelu se v jednom kuse mění, drivery jsou podle autorů kernelu odvozené dílo a musejí být pod licencí GPL (čímž je nutíte dát z ruky know-how)... a samozřejmě Linus zvedá prostředník. Vždyť to není podpora výrobců, je to házení klacků pod nohy! Takovou aroganci k výrobcům HW by si snad nedovolil ani MS ve svých "nejlepších" letech.

    Ad nemylim se, API ne API - co třeba nějaké techické argumenty k věci? Nebo snad jako systémák končíte u vi, konfiguráků a logů, a v případě Windows u ikonek a Event Vieweru?