Hlavní navigace

Názor ke zprávičce „Odladěný SP3 na MS Windows XP“ od BLEK. - To, že není možné detekovat přítomnost zařízení, platí...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 5. 2008 18:11

    BLEK. (neregistrovaný)
    To, že není možné detekovat přítomnost zařízení, platí pro ISA zařízení bez PNP. Např. není možné detekovat přítomnost starého řadiče paralelního portu (bez EPP nebo ECP), protože řadič paralelního portu, ke kterému není nic připojeno, se chová, jako kdyby tam žádný řadič nebyl --- vrací na všech portech 0xff. Podobně je to s řadičem IDE na ISA, ten taky nejde detekovat, pokud k němu není nic připojeno.

    Až na tyhle obskurní případy (v dnešních počítačích se ISA stejně nenachází) se zařízení detekovat dají. Např. procesor má na detekci instrukci CPUID. Takže ji lidé z MS zapomněli použít.

    "Není jobem výrobce OS, aby odpovídal za jakoukoliv kombinaci souborů, kterou někdo jiný namíchá na disk. Nebo myslíte, že ano?"

    Pokud si uživatel vymění v počítači grafickou kartu, zvukovou kartu apod., tak by ovladače starého zařízení určitě měly poznat, že není přítomno, a neměly by shodit systém. S výměnou procesoru je to podobné, až na to, že uživatelé si běžně procesory tak často nevyměňují --- takže se ta chyba projevila jen v tomto konkrétním případě s HP.

    Nejspíš by se našly i jiné případy, kdy to spadne (např. pokud uživatel vyjme procesor Intel a strčí tam jiný procesor Intel, který intelppm.sys nepodporuje).