Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Open-source databáze jsou o 50 % levnější od sajfi - Firebird má tři verze - Classic, SuperServer a...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 11. 2006 9:01

    sajfi
    Firebird má tři verze - Classic, SuperServer a Embedded:

    Classic je na každé spojení jeden nový proces. Výhodou je využití více procesorů a že při chybě a pádu serveru přijde o spojení jen jeden klient, ostatní si jedou vesele dál. Nevýhodou je o trochu větší režie (spíše na Win platformě, na UNIXech je to celkem fuk) a není sdílená cahe stránek.

    SuperServer je jeden proces a každé spojení je nové vlákno. Výhodou je menší režie, rychlejší navázání spojení (výhoda u např. www aplikace) a sdílená cache stránek databáze. Nevýhodou je nemožnost využití více procesorů a při pádu serveru se přijde o všechna spojení.

    Embedded je vlastně SuperServer zabalený do sdílené knihovny. Aplikace si pak při spuštění dynamicky přilinkuje klienskou knihovnu (ve které je ale i server) a jede se, samozřejmě k databázovému souboru pak v jednu chvíli může přistupovat jen jeden proces. Ideální například na jednouživatelské aplikace, které pak nevyžadují instalaci nebo na databázové aplikace spustitelné bez instalace z CD.

    Aktuální verze je teď 2.0, verze 3 má být spojení FB 2, Vulcanu a Yaffilu a mimo dalších změn by mělo jít o spojení výhod SuperServer a Classic.

    Jinak Postgres neznám, ale má být vnitřkem velice podobný Firebirdu, proti mySQL mi Firebird připadá poněkud dospělejší - prostě transakce, triggery a uložené procedury tam jsou běžná věc, nebylo to tam postupně dolepováno.