Hlavní navigace

Názor ke zprávičce OpenZFS nahradilo urážlivý výraz slave pomocí dependents od Miroslav Šilhavý - z meho pohledu jde fakticky o prepisovani historie...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2020 23:28

    Miroslav Šilhavý

    z meho pohledu jde fakticky o prepisovani historie a dalsi pripad falesneho aktivismu, ktery se nam posledni dobou neskutecne rozsiril - pripadne hledani problemu tam kde nejsou, k zastreni skutecnych problemu, kterym nase civilizace celi

    Ten problém je zcela umělý. Jenže jinak, než píšete. Prostě se změnilo jedno slovo, tak jak se to v programech děje z tisíce důvodů. Toto je jen tisíc první důvod. Nebylo kolem toho vlastně ani potřeba žvanit. Prostě v další verzi to bude "dependent" a nikomu to nic neudělá. Maintaineři OpenZFS kódu se to do budoucna rozhodli dodržovat jako konvenci, práci to bude stát je a přesto v tom vidí smysl.

    Historii přepisujete tím, že odstraníte "otrok" ze ZFS? Podle mě přesně naopak. Necháte "otroctví" jen ten význam, jaký v historii mělo.

    Taky to není žádný falešný aktivismus. Prostě někoho se to dotýká tak moc, že mu stálo za to vyvíjet úsilí, aby upozornil druhé na nevhodný technický stereotyp. Myslíte, že tím ten "kdosi" získal něco víc, než že ztratil spoustu času a že musí číst primitivní komentáře netolerantních jedinců, kteří k tématu nemají co vlastního říct?

    Byl bych pro to, aby se slovo naopak zachovalo, jako reference na historicke souvislosti, kdy budouci uzivatele budou muset zapatrat trocha po puvodu slova, kdyz je to vubec bude zajimat, nez abychom pred nimi skryvali "hruzy minulosti".

    K tomu by se měli vyjadřovat ti, kterých se to dotýká. My, Češi, jsme jedni z nejméně delegovaných. Nikdy jsme nebyli zotročováni ani jsme nezotročovali. Mimochodem, až do této události nenapadlo se nad pojmy master / slave zamyslet. Jednak protože neumím anglicky dostatečně dobře, druhak protože o otroctví víme jen z učebnic a velmi okrajově, a třeťak protože mám to spojení zautomatizované 25 let pouze jako terminus technicus. Takže jako memento doby to nefunguje dostatečně.

    Jsem rád, že mě toto téma upozornilo. Když budu psát nějaký budoucí text a když to půjde, pojmu "slave" se vyhnu. (a vůbec nic mi to neudělá)

    Navic to nejsou jedine pouziti v oboru, a IT take neni jedinym oborem, kde se takto srozumitelna terminologie pouziva

    To ovšem neříká nic o tom, že je to správné (ani to neříká nic o tom, že v té době to bylo nesprávné). Národnímu socialismu kdysi věřila obrovská část Němců, přesto už stejnou chybu po druhé udělat nechtějí. Nevymazali to z historie, ale dělají vše proto, aby se téma nezlehčovalo, nerelativizovalo a nepoužívaly se tehdejší významné pojmy v dnešní politice.