Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Opravdu musím "znát" Linux, abych ho mohl používat? od Jarda_P - Link by nebyl, po tech letech uz ho...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 1. 2010 16:00

    Jarda_P

    Link by nebyl, po tech letech uz ho tezko dohledam.

    Melo jit o to, ze NT by byly serverovy OS a jako takovy GUI nepotrebuji, zejmena, kdyz uvazite, ze tehdy kazdy MB pameti byl dobry. Navic NT mely byt navrzeny jeste radikalneji odlisne od W9×. Do takove miry, ze by vznikla binarni nekompatibilita, ale zase by se tim ten sytem zbavil bremene minulych omylu. Jenze pak se do toho vlozil snad sam Gates s tim, ze na tom chce hezke GUI a ze na tom musi bezet stare aplikace, z cehoz si tehdy vyvojari rvali vlasy tak, ze Cuttler je plesaty jeste dnes. Ostatne, kdyz uvazite, odkud prave Cuttler prisel, historka o OS bez GUI zni mnohem mene nepravdepodobna. NT mela byt bomba, super stabilni, spolehlivy a vykonny server, ktery by natrhl rit Netware. Misto toho to byly zase jen takove jine, stabilnejsi Windows, ktere vykonove na Netware nemely (nehadejte se, videl sem vysledky srovnavacich testu). Nacpat GUI do NT serveru byla blbost, leda tak jako nejaka volitelna ci nevolitelna nadstavba do workstejsnu, ale ne do serveru. Vysledkem bylo neco, kde se server a workstation lisily nekolika utilitkami, nekolika klicy registry a ctyrnasobnou cenou serveru.

    Ostatne neni to poprve, kdy MS vyhrozuje novym systemem, ktery bude totalne jiny a zrusi binarni kompatibilitu v zajmu svetlych zitrku. Bohuzel, s kazdou novou verzi Widli se ukazuje, ze zatim nikoliv, naopak se MS tu binarni kompatibilitu snazi udrzet a zlepsovat zuby nechty.