Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Oracle chce s hardwarem Sun konkurovat IBM od Tomas - Nepokoušel bych se takto jednoduše srovnávat Teradatu a...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 9. 2009 16:54

    Tomas (neregistrovaný)

    Nepokoušel bych se takto jednoduše srovnávat Teradatu a Oracle. Když už jste použil příměr s auty tak v něm budu pokračovat. Pokud na ferari naložíte 5 tun nákladu, tak se mu ulomí kolečka a nepohne se ani o píď. Stejný náklad na náklaďáku tatra 813 je stále rozumné zatížení. Ale asi nemá smysl se pokoušt s tatrou o rychlostní rekord (v počtu transakcí za vteřinu).

    Databázově (zjednodušeně řečeno) to znamená asi tolik, že na Oraclu musíte veliké tabulky ručně partišnovat. Teradata to za vás dělá sama automaticky pro všechny tabulky, i na ty které vznikají v průběhu vyhodnocení dotazů. Tyto partition se automaticky distribují přes X disků (počítačů). A disky jsou pořád nejužším místem propustnosti databází. Paralení čtení/zápis velkých tabulek přes X disků pak znamená X krát rychlejší zpracování (50–100 disků v poli není v současné době není ničím vyjmečným).