Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Oracle nabídne podporu pro Red Hat od Izak - Tak k debianu: ano debian ma kupu kenrelu,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2006 12:31

    Izak (neregistrovaný)
    Tak k debianu: ano debian ma kupu kenrelu, ale moc nefunguji, vetsinou si je musim prelozit sam, stejne jako na RedHatu (ktery tradicne kernel nepovisuje, jen opravuje stavajici ... ale je to spatne? kdyz tam vse funguje a je odladen).
    Debian je hracka, ktera nefunguje, neni 100% POSIX kompatibilni, tim padem tam nerozjedete kupu komercnich aplikaci puvodne z UNIXu, proste se ani nespusti ... za nejakou dobu az budou mit novou glibc atd a vyvojari debianu to laskave zapnou !!! tak bude taky, jenze dnes kdybych chtel pouzivat debian na velky server, tak si vse musim prekompilovat sam ... dekuji nechci.

    Celkem jsem nadaval na RHES 2.x a 3.x,(pousival jsem radsi RH 6.x,8 a 9) na 4.x nadavat nemuzu ani nahodou.

    "zavislosti na konkretnich souborech" ... autor spadl z marzu, znate RPM, jake zavislosti na souborech ?
    "nemoznost upgrade z verze x na y za chodu (bez downtime)" ... mhh jak se to vezme yum uz by to mel umet, ale kdo to potrebuje ? vazne si myslite ze Oracle,Domino, IS, Sambu atd nekdo upgraduje za chodu ?
    ja teda mam takovou skusenost ze Oracle se nahrazuje novim strojem a to tak, ze se odladi 1mesic testuje a pak se nasadi. Ostatni servery se taky nejdrive testuji(na jinem HW, konfigurace vetsinou stejna), provede se zaloha a pres svatky se upgraduje (pokud se tea nevymeni i stroje).
    Zivelne prechody pres noc jsem delal na VS, kde kdyz by to nahodou nefungovalo by se nic zas tak zasadniho nedelo, kazdopardne tu NFS.sambu, prinserver, NIS+, Postfix jsem byl schopen rozjet vzdy, takze zadny zadrhel .... a restartovat musite, proteoze se aktualizuje i kernel

    -nedostatek sw software: mhhh zatimco na Debianu to ani nerozchodite, pokud pouzivate starsi verzi, pry bylo celkem peklo rozchodit Apache2+PHP5+perl5 na starem Debianu, ktery to jeste nepodporoval a upgarde tech 500 serveru nepripadalo v uvahu (podle me chybne zvolena distribuce pro toto nasazeni)

    "- stary (neaktualizovany) SW" ... no coment, jestli ma RH starsi SW nez Debian stable tak jste fak zak pomocne skoly, a pokud chcete unstable, tak pouzivejte Fedoru Core ... ktera je teda mnohem vic odladena nez Debian unstable.

    Ke Clusteru, ano mohlo to byt lepsi, ale fence domeny, GFS !!! je slusny cluster, ma to spolecny prostor na FC poli, prepina/startuje/vypina to aplikace ... obdobne jako na komercnich Unixech, vetsinou jeste lepsi, protoze takovy Irix si musi pole i domountovat.

    Takze debian ma jednu jedinou vihodu a to je ze jde nainstalovat minimalni konfigurace, zabirajici cca 17MB + serverove aplikace, ale tolikrat se mi neosvedcil, ze radsi shanu po temer neupgradovatelnem Slackware, ale zase se ptam je to problem ? Na Slackware odzalohuji /etc a /var, provedu novou instalaci a patricne /etc /var dam zpet ... no problem, za behu jiz dnes neupgraduji nic duleziteho, za takovehle amaterstvi je ve vetsine firem vyhazov na hodinu, IS a podobne dulezite aplikace se proste provadi jen bezpecnosti upgrade a na nove verze distribuci se zivelne neprechazi.

    Jinak celkem humor je na debianu s FC poli, nebot qlogic drivery, co umi failover na nem spusobuji pod 2.6.x kernel panic, proc nikde jinde ne, netusim ackoliv Redhat/fedora, Suse/Novell, Slackware tento problem nema. Takze na Debian kernel 2.4.x a pak to funguje bez problemu.