Hlavní navigace

Názor ke zprávičce OSS Alliance: Open XML obsahuje stovky chyb od Lael Ophir - ODF je standardem dva roky. Slovy dva roky....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 3. 2008 11:28

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    ODF je standardem dva roky. Slovy dva roky. A vzorce pořád nejsou součástí žádného nového standardu. Kde je ten problém?

    Jako daleko zásadnější výtku ale vidím, že ODF nedovede popsat stávající dokumenty. Jak chcete používat formát dokumentů, který nedovede popsat dokumenty, které máte na file systému, ani dokumenty nejrozšířenějšího Office produktu? Dalších výhrad je dost a dost, včetně absence tabulek v prezentacích, patentové hrozby (nová verze je legálně čistá jen pokud na ní spolupracuje Sun). A samozřejmě absence řady features v ODF, což vede k existenci hromady nestandardních rozšíření. A třeba fakt, že velká spousta věcí je v ODF popsaná jako "application specific", tedy de facto nedokumentovaná.

    MS neměl zájem brzdil standardizaci ODF. Když si chce Sun stndardizovat formát svého produktu, proč mu bránit? Kdo tehdy mohl počítat, že Sun a přátelé přenesou konkurenční boj (kde Sun zcela selhal) na platformu standardizace? Sun a přátelé v podstatě jen říkají "chceme, aby jediným standardním formátem Office aplikací byl formát OpenOffice". Jiná motivace tam není. Věřil bych jiné motivaci, kdyby ODF nebyl daleko horší zmetek, než OOXML (viz výše).

    Samozřejmě chápu, že pokud je OOXML od Microsoftu, tak musí pro vás být hrozně špatný. A také chápu špinavou hru Sunu a jeho přátel. Ale když odhlédneme od tohoto subjektivního aspektu, je zřejmé, že ODF je ta horší varianta.