Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Oznámen vývoj Reiser5, měl by přinést lepší výkon a nové vlastnosti od Heron - Četli jste někdo ten návrh? Mě to připadá...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 1. 2020 19:24

    Heron

    Četli jste někdo ten návrh? Mě to připadá jako buď něco z osmdesátých let nebo jako novoroční vtip.

    Má to být v podstatě multidevice fs, nemá to žádnou redundanci. V dokumentu se neustále srovnává výkon s raid-0 nebo linear. Takže redundanci je potřeba si zajistit jinak. Koukal jsem se na RFS4 a tam je plánován mirror. Pětka asi nemá ani to.

    Má to mít fantastický O(1) alokátor, který ale neumí pracovat s příliš velkými device a doporučuje se je rozdělit klasickými oddíly. (If some device is too large, simply split it into a number of partitions to make sure that any space map does not exceed some upper limit.) Jednak je u multidevice fs podivné vyžadovat rozdělení, ale hlavně, pokud ten alokátor potřebuje device v určitém rozsahu velikostí, tak si to má rozdělit sám. (XFS používá alokační grupy a to je fs z roku 1994.)

    Nemá to snapshoty, jsou v todo.

    Nástroje (jasně, zatím je to na počátku) vyžadují, aby si admin určil UUID a toto potom zadával při různých operacích.

    Má to jeden metadata device. Jeden.

    A tak dále. Je to takové zvláštní. Ale to je ReiserFS vlastně od počátku. Vždy vymyslí nějakou "geniální" myšlenku (minule třeba wandering logs, dancing trees) a kolem toho se snaží postavit FS. Jenže ten je veskrze obyčejný.

    Dělat dneska multidevice bez redundance a s nutností si sám rozdělovat disky nikoho nenadchne. Nehledě na to, že log(n) alokátory nejsou zas tak pomalé a stávající fs se stejně interně dělí na jednotlivé alokační nebo block grupy.

    Čtení na 1.1. asi dobrý.