Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Patrick Volkerding je na mizině od Karel - Nikoliv. To zákon prakticky v žádné zemi nedovoluje....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 7. 2018 11:53

    Karel (neregistrovaný)

    Nikoliv. To zákon prakticky v žádné zemi nedovoluje. Díky tomu, že má většinu, může sice rozhodnout, zda vyplatí zisk nebo ne. Ale nemůže se rozhodnout, že vyplatí všechen sobě a tomu, co má 40%, že nedá nic. O zisk se prostě musí dělit podle podílu.

    Když se tohle v praxi děje, tak obvykle pomocí tunelování. To si pak firma třebas někoho najme na poradenství. Někoho tak pekelně drahého, že firma nikdy žádný zisk nemá a není co rozdělovat. Že ten najatý člověk je blízký příbuzný/jiná firma majoritního vlastníka, to už je věc jiná. S oblibou to dělají například hudební vydavatelské společnosti - to jsou víceméně samaritáni, kteří desítky let nevydělají ani floka. Protože musí platit pekelně drahá nahrávací studia a šílené peníze organizátorům koncertů. Jediná vada na kráse je ta, že ty hudební společnosti (co vážně nevydělají ani dolar, takže není umělcům co vyplácet), mají stejného majitele jako to předražené nahrávací studio nebo firma organizující koncert.

    Jak konrétně tedy "odepření 40% podílu na zisku" v tomto případě probíhá nevím. Každopádně to není legální a už vůbec to není o tom, co si myslí 60% vlastník. Ten o tomhle rozhodovat nemůže. Buď nedostane peníze nikdo, nebo všichni podle velikosti vlastnického podílu.