Hlavní navigace

Názor ke zprávičce PC se prodávají ještě hůř než se předvídalo od omg - zrovna jsem na tema severniho mustku chtel napsat,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 12. 2013 22:53

    omg (neregistrovaný)

    zrovna jsem na tema severniho mustku chtel napsat, ze se pomalu ale jiste vycerpava zasoba "lacinych" inzenyrskych zlepsovaku. brzo bude muset dojit na ty drahe predelavky architektury s jeste nevyresenymi problemy do kterych se nikomu nechce vrtat. severni mustek musel pryc kvuli frekvenci. a za dalsi dekadu bude muset kvuli moorovu zakonu a rustu rozmeru odejit i frekvence samotna. jestli se ma zvetsit rozmer, tak si najdi rychlost sireni elektrickeho signalu a spocitej si kolik centimetru urazis primou carou na 5GHz. A ted si to proloz tim, ze obvody po chipu urazis ne primku, ale klikihaky ruzne zretezene a vetvene.

    a s tim 10 let starym procesorem, ze je stejne dobry jako soucasne je to malinko jinak. pred 13ti lety se narazilo na frekvencni hranici, ale jeste nedoslo na minimalizaci TDP, takze misto pro porkok tu porad je a docela obrovske, protoze to minimum je az u kvantovych mnozstvi energie ktera sama nese informaci. jen se u nich vyporadat s preslechy/inter­ferenci/sumem. pri mensim tdp muzes mit optimalnejsi rozlozeni a kratsi drahy na ten stejny vypocet a tim dosahnes na vetsi mnozstvi subinstukci za takt.