Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Perl pro zelenáče je nová kniha od Pavla Satrapy, je ke stažení zdarma od Miloslav Ponkrác - K historii: Co bylo za Rakouska-Uherska je pro...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 12. 2018 0:31

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    K historii: Co bylo za Rakouska-Uherska je pro dnešek už vcelku jedno.

    Perl se uchytil jako náhrada omezené programu awk pro filtrování textových souborů. A také proto, že dlouhou dobu existoval mod_perl do Apache, a daly se v tom psát CGI webové skripty.

    Rok 2000: Pak to ale Perl potentoval, když jeho autor Larry Wall prostě vyhlásil nekompatibilní změnu z Perlu 5 na Perl 6. Dlouhou nikdo nevěděl co bude, a tak Perl zažíval odliv zájemců, a ten odliv trvá dodnes. Protože Perl není žádný speciálně skvělý jazyk, aby byl potřeba pro nějakou oblast, a bez Perlu není problém se obejít, tahle epizodka ho likviduje, a postupně ho zlikviduje.

    Perl nemá žádnou oblast použití, kde vysloveně exceluje, nebo kde by byl urgentně třeba. Zastoupí ho na jeho místě bez problém 100 jiných jazyků. Dnes lidi oceňují udržovatelnost a čitelnost zdrojového kódu - a to jsou zrovna velké bolístky Perlu.

    To je problém univerzálních jazyků, že prostě chvíli jsou na výsluní a jejich použití jde spíše podle módy. Perl nikde v žádné oblasti použití neexceluje, tudíž mu potenciálně konkuruje obrovská spousta stejně zaměřených jazyků.