Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Perl: rychlý praktický vhled pro začátečníky (školení) od kvr kvr - Vynucené odsazování je strašně náchylné k chybám při...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 6. 2018 0:29

    kvr kvr

    Vynucené odsazování je strašně náchylné k chybám při modifikaci kódu. U C-like programů poskytují závorky další kontrolu, není to tak, že by lidi neodsazovali.

    Jako side effect má tahle forma navíc to, že nelze slušně napsat složitější lambdu (rozuměj víc než jeden statement), nemá jasný scope proměnných. Pak se musí dělat úchylnosti jako deklarace pole v hlavní funkci a v lambda pak modifikovat její prvek.

    Obecně jasně daný scope proměnné a jejich povinná deklarace ve strict režimu je něco, v čem Perl drasticky převyšuje všechny ostatní scriptovací jazyky a výrazně to zvyšuje efektivitu vývoje. Snadná viditelnost scope je navíc klíčová i pro čitelnost programu.

    Na druhé straně, co mi u Perl chybí, je propracovaný Exception systém. die+eval, __DIE__ a __WARN__ handlery není něco, co by se dalo řešit spolehlivě programově a Error module je prostě nestandardní, nehledě na chybějící podporu v jádru jazyka.