Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Pět nejčastějších omylů o Linuxu od uživatel si nezvolil přezdívku - Naprostou souhlasím. Mezi Gimpem a třeba Photoshopem je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 6. 2012 22:27

    uživatel si nezvolil přezdívku

    Naprostou souhlasím. Mezi Gimpem a třeba Photoshopem je propastný rozdíl.

    Více než o funkce jde o workflow. Tzn jak funguje s ostatníma aplikaceme a jak zapadá do typického způsobu použití fotografa. V Adobe skutečně přemýšlejí o tom jak jejich uživatelé ten software používají a vyvíjejí software se zřetelem. Kolem Photoshopu existuje obrovská komunita lidí, webů knížek, časopisů, 3rd party modulů kde profíci i nadšenci sdílejí nastavení a postupy. Adobe dělá semináře kde vystupují lidi jako Scott Kellby, Julianne Cost, což jsou špičky v oboru.

    Gimp nic takového nemá je po stránce podpory a způsobů jak zapadá do workflow fotografa naprostá katastrofa, je to prostě na koleni zpíchnutý editor obrázků. Asi jako když si lidi koupí auto s turbem a myslí si, že mají závoďák.

    Jen pokud jde o RAW konvertor. Nevím jestli někdo zkoušel porovnávat bayerovy interpolační křivky, které jsou v dcraw s tím co dáva k dispozici Adobe Camera RAW. Pokud zpracuji fotku v DCRAW (Gimp) a Adobe Camera RAW. Já ano a musím říct, že je to z hlediska výsledku obrovský rozdíl. Nevěřím že se někdo může pohybovat v profi prostředí a používat Gimp, protože tady prostě nelze dosáhnout konzistentních výsledků.

    Linux má své silné stránky, ale konkrétně po stránce zpracování fotek je potřeba říci že je hodně špatnou volbou. Na rozdíl od Windows nebo Mac.