Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Petice na podporu Richarda Stallmana od KarelE - Spíš než ničí by se hodilo říci, že...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 10. 2019 12:56

    KarelE

    Spíš než ničí by se hodilo říci, že nechává umřít. Stále ještě mentálně žije v době "GNU vs proprietární SW". Jenže svět se za posledních dvacet let změnil. Open source zažil obrovský boom, obzvláště u internetových věcí. Došlo to tak daleko, že do open source už přispívá i Microsoft.

    Když se ale podíváte na statistiky open source podle typu licence, tak si všimnete, že GPL neustále klesá. Třebas na githubu je na prvním místě MIT se 44%. GPLv2 má 13% a GPLv3 jen necelých 9%. Dohromady včetně LGPL a AGPL je to 24%. Důležité je, že to číslo stále klesá. Odhady jsou, že na prvním místě globálně bude MIT, na druhém Apache a teprve na třetím bude GPL. A na tu se pozvolna dotahuje i BSD, respektive GPL se propadá až dolů k BSD.

    RMS tuhle změnu přehlédl. Respektive nepřehlédl, ale otevřeně ji popíral a kritizoval. Fakt, že permissive licence válcují svět, zatímco copyleftové stagnují, bral jako svoji prohru. A proto místo aby se GPL nebo dokonce celé GNU nějak přizpůsobilo a naskočilo na rozjetý vlak, tak to spíš bojkotuje a snaží se vlak zastavit. Jenže ona síla GNU už dávno opadla: dřív to byla mocná páka, jenže dnes je k tomu příliš mnoho alternativ. Už dávno neplatí "potřebujeme GNU takže musíme mít GPL". Vlak jim asi ještě neujel, ale moc času už nemají.

    Někteří lidé tohle "raději nechám s křikem padnout do zapomění" označují jako "ničí". Já bych to tak nenazval, ale rozhodně se kloním k tomu, že stavu GNU nijak neprospívá. Nemají reálnou vizi a jedou spíše setrvačností. Slyšel jsem nedávno hezký příměr: RMS je pro GNU tím, čím byl Steve Ballmer pro Microsoft: hlasitý, plný energie, s jasnou vizí, která ovšem nezapadala do reálného světa.