Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Petice na podporu Richarda Stallmana od Miroslav Šilhavý - Mimochodem hlavním cílem Stallmana i projektu GNU bylo...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 10. 2019 15:30

    Miroslav Šilhavý

    Mimochodem hlavním cílem Stallmana i projektu GNU bylo vždycky vybudovat komunitu, vývoj software byl k tomu jenom prostředek. Ta komunita je dneska mnohem větší a živější, než by byl kdokoli z počátku ochoten se vsadit.

    Právě tento výsledek je dost diskutabilní. Komunita v čistém významu znamená uskupení osob, které dobrovolně sdílejí nějakou vizi, cíle.

    Komunita, o které mluvíte, však začala fungovat ve chvíli, kdy softwaroví gigantni zaměstnali hordy lidí a jejichž pracovní náplní je mimo jiné i přispívat do svobodného softwaru. Bohužel, vytratila se z toho ta sdílená vize- Softwarovým domům nejde o svobodný software jako takový. Jejich vizí je (zcela pochopitelně) komerční úspěch. Svobodný software se nestal cílem, ale jen prostředkem, jak toho dosáhnout. RedHat a další hází komunitě spoustu odvedené práce - ale buďto to jsou opravdu základní nástroje, nebo to jsou projekty, kde se hodí mít široké publikum levných testerů. Pokročilejší technologie si důsledně drží pod pokličkou, a nějaká vize je jim šumák.

    RMS to pomohl rozjet, ale pak se to jaksi vymklo z rukou.

    11. 10. 2019, 15:33 editováno autorem komentáře