Hlavní navigace

Názor ke zprávičce PHP 4 je mrtvé – ať žije PHP 5 od Miloslav Ponkrác - Tato množina samozřejmě existovat bude - ale není...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2008 18:02

    Miloslav Ponkrác
    Tato množina samozřejmě existovat bude - ale není to postavené na hlavu? Jak mohl vývojář píšící po uvedení PHP verze 4 bez křišťálové koule vědět, jak má psát, aby v budoucí (tehdy ještě neexistující pětkové verzi PHP) to bez problémů chodilo? Jinak řečeno, ano tato podmnožina určitě existuje, ale není dopředu známá - je nutno zapojit křišťálovou kouli, věštění z kávové sedliny a jiné osvědčené recepty. Nebo zkuste mi teď napsat, jak máte psát, abyste nemusel zaručeně předělávat projekt v PHP5 až přijde PHP6, nebo ještě spíše v PHP7. Nenapíšete, protože to opravdu nikdo na 100% netuší. A autoři PHP nic jistého v PHP nezaručují.

    V ANSI C je naprosto jistá množina věcí, které jsou zaručené NA VĚKY VĚKŮ a VŽDY, i za desítky let najedete kompilátor, který si s ANSI C poradí. A ta množina není malá - a to je obrovská záruka. Takové záruky jsou znakem serióznosti jazyka.

    Pokud chci větší záruky, mohu využít třeba C++, které je též normativně standardizované, a i tam je zaručeno NA VĚKY VĚKŮ, co bude vždycky fungovat.

    Jenže cyklus for napíšete tak, aby byl v normě ANSI C bez problémů, jen musíte trochu méně pohodlně definovat proměnnou před cyklem. Bez maker s proměnným počtem parametrů se obejdete. To není nic, než omezení syntaxe, ale nikoli možností jazyka.

    Sokety, nebo vlákna jsou součástí API operačního systému - je jasné, že v ANSI C nejsou. Nicméně i pokud je použijete, tak máte při chytrém programování třeba 99% zdrojového kódu přenositelných v čistém ANSI C - a můžete si být jisti, že pokud ho odladíte, jde se na to spolehnout, že na něj nikdy v budoucnu nebudete muset sáhnout (s výjimkou případné opravy chyb). A zbylé 1% kódu holt bude závislé na API systému a je potřeba ho přepsat. Pořád jste na tom výrazně lépe, než u PHP, kde v budoucnu nemáte absolutně žádnou záruku na to, že to třeba nebudete muset přepsat vše - PHP záruky do budoucna dává naprosto nulové.