Hlavní navigace

Názor ke zprávičce PHP 4 je mrtvé – ať žije PHP 5 od Miloslav Ponkrác - A Vy si myslíte, že Ada se nepoužívá?...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2008 23:19

    Miloslav Ponkrác
    A Vy si myslíte, že Ada se nepoužívá? Kde žijete? Ada není o tom, aby se volně vyvíjela - Ada je o tom, že dává silné záruky na spolehlivost!!! Neseženete spolehlivější programovací jazyk - a pokud je potřeba maximální spolehlivost a záruky, pak se sahá po Adě!!! Ada je velmi spolehlivý jazyk se silnými zárukama na spolehlivost, s velmi vysokou efektivností výsledného kódu blížící se jazyku C. Navíc existují i procesory, kde je k dispozici jen asm a Ada. Ada se bez problémů dá přeložit i na jednočipy. Vzhledem k účelům, proč byla Ada stvořena je postup jeho tvorby naprosto v pořádku!

    Ada samozřejmě nemá vše vyřešeno ideálně, ale to, že ho neznáte Vy, ani se v něm nebouchají formuláře do Windows, nebo do KDE neznamená, že je na nic.

    ISO norma jazyka samozřejmě nevzniká hned, on je to trochu dlouhodobější proces. Ale u jazyka C nebyly patrné "rozorávací" tendence jako u PHP, Ruby, Pythonu, Perlu a jinde. Naopak byly tendence sjednocovací a K&R C, ač nikdy nebylo normováno, byť jen volně popsáno se stále dá přeložit.

    Jinak to, že existuje norma neznamená, že musí být dobrá - ale jazyk bez normy (byť slespoň de facto) není dobrý ani perspektivní skoro nikdy. Norma je nutnou, ale nikoli postačující podmínkou, jak by se matematicky řeklo. Typickým příkladem asi nejhůře napsaných a domyšlených norem je skoro vše, co kdy stvořilo W3C.