Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Po patnácti letech vývoje vyjde Wine 1.0 od Pavel Císař - Váš problém je poměřování věcí absolutními měřítky. Pokud...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 3. 2008 12:41

    Pavel Císař
    Váš problém je poměřování věcí absolutními měřítky. Pokud to není dokonalé, nestojí to za nic. Pokud produkt neumí to co leader na trhu, je směšný a zbytečný. Nebo dokonce pokud není vyvíjen podle standardů, metrik a způsobů které považujete za správné, je pochybný až směšný (jako by uživatelům vůbec záleželo na tom, jak byl produkt vytvořen pokud vyhovuje jejich potřebám).

    Jenže ono je úplně jedno, zda Wine implementuje 60% nebo 100% funkcí, protože není určeno k vývoji aplikací pro Linux, ale k provozování Windows aplikací na Linuxu. Proto je pro mě jediným měřítkem úspěchu Wine, zda mohu tu kterou Windows aplikaci kterou potřebuji uspokojivě provozovat či nikoliv. A je mi celkem jedno, zda mi to umožní verze kterou vývojáři Wine považují za hodnu nosit označení 1.0. Pro mě byly přínosem i starší verze Wine. Jsem prostě rád, že Wine vůbec existuje a rozvíjí se, a zda svých výsledků dosáhli efektivně či nikoliv je pro mě irelevantní. Důležité je, zda je Wine *dost dobré*. Navíc, Wine je pro mě *bezplatná* služba, kterou mohu zkusit využít. Buď mě uspokojí (třeba i ve verzi 0.01) nebo nikoliv (a to třeba i ve verzi 10.0), každopádně nic netratím, mohu případně jen získat.

    Navíc Wine není jediný produkt tohoto typu na trhu. Pokud mi nevyhovuje, mohu si levně pořídit Crossover (a taky jsem si pořídil) který na Wine staví a zvládá toho mnohem více (Cedegu jsem zatím nepotřeboval). S Crossover mi na Linuxu běží i Delphi (tedy ne že bych ho obzvlášť potřeboval, ale občas musím ještě něco udržovat a převádět to do FreePascalu s Lazarem mi za to nestojí). Podstatné pro mě je, že díky Wine / Crossover mohu provozovat Windows aplikace které potřebuji (především slovníky které jsem si zakoupil a jsem na ně zvyklý) bez nutnosti investovat do licence Windows. Crossover vyjde pořád mnohem levněji něž Windows, o nepohodlí přepínání mezi platformami nemluvě (ať už v dual bootu nebo ve virtuálu).