Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Počet commitů v X.Org Serveru od roku 2008 klesá od Radim Luža - Aj.. zase stejná "písnička" - a nedá mi...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 5. 2014 23:31

    Radim Luža (neregistrovaný)

    Aj.. zase stejná "písnička" - a nedá mi to nenapsat obligátní stejnou reakci:-) GK a tiskárna jsou opravdu hodně rozdílná zařízení. Tiskárny dost často tisknou obyčejné bitmapy a rasterizace se musí udělat v SW. Jestli je rozhraní těchto dost rozdílných zařízení sjednoceno na úrovni rozhraní jádra (a implementováno driverem) nebo knihovny je celkem jedno - funguje to pořád stejně. Jen ta knihovna asi nebude umět shodit jádro...

    Co se týče protokolu X11, je fakt, že si s sebou táhne hodně historické funkčnosti. Ne všechna je ovšem tak špatná, jak se na ni plive;-) Zrovna kreslení pomocí geometrických primitiv může být zajímavé pro různá semigrafická a negrafická "zobrazovací" zařízení - napadá mě znakový displej, Brailův terminál apod.

    Je také dobré si uvědomit, že okolo X11 existuje ekosystém "ohejbáků", které se snaží řešit problémy protokolu X11 (Winswitch, NX, VirtualGL). Nutno říct, že se jim to daří velmi dobře. Žádný není univerzální kladivo-šroubovák, ale pro své účely fungují stejně dobře nebo lépe, než univerzální řešení, jakým je třeba RDP.

    Co se týče vzdáleného tisku, zvuku, routování různých sběrnic, je to opět otázka pohledu na věc. Buďto se vezme to, co často používá průměrný uživatel a spojí se to do jednoho balíku (RDP), nebo se udělají samostatné služby pro jednotlivé účely a spojí se případně ve finální aplikaci (Unix styl). Každé má svoje výhody a nevýhody. Zcela jasného vítěze ale nevidím.