Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Podíl Windows klesl pod 90 % od Shadow - "efektivně brání konkurenci"? to zní jako by dělal...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 12. 2008 8:34

    Shadow (neregistrovaný)
    "efektivně brání konkurenci"? to zní jako by dělal aktivně a tak to přeci není.

    Tak to zní možná pro ty, co se neobtěžují ani přečíst tu větu celou. Napsal jsem, že "vzniklá situace na tomto trhu efektivně brání konkurenci". Z této věty tedy skutečně nevyplývá, že by to byl MS, který "aktivně brání konkurenci". I když i to je do jisté míry pravdou. To ovšem až takový problém není (o to se snaží každá schopnější firma). Podstatou našeho problému je ovšem samotná situace na tomto trhu. Podobný problém bude i na řadě dalších trhů, kde má jedna firma monopol či dominantní podstavení.

    Konkurence tu je, jen nedokáže svou nabídkou dostatečně zaujmout.

    Konkurence tu je, ale nedostane se přes bariéru, kterou tvoří dominantní postavení MS. Uvědomte si, že MS k udržení jeho postavení pomáhá celá řada faktorů, které jsou přímým důsledkem jeho dominantního postavení. Vězměte třeba už samotný fakt, že průměrný uživatel IT/ICT o existenci nějakého Linuxu vůbec netuší. Pokud se o existenci Linuxu dozví, bude to ve chvíli, kdy (a) už má v počítači Windows a (b) kdy už s Windows umí pracovat. U běžných uživatelů navíc velmi dobře funguje strach z neznámého.

    Pak si vezměte školství, aneb továrnu na uživatele MS, nebo výrobce HW a SW, kteří jdou na ruku výrobci dominantního OS, ale na konkurenci většinou kašlou. Nebudu se tu o tom příliš rozepisovat, nicméně věřím, že to málo, co jsem napsal, vám pomohlo ilustrovat to, že postavení Linuxu není rovnocenné, že Linux je vlivem dominantního postavení MS silně znevýhodněn, stejně jako jakýkoliv jiný OS. Čili, na tomto trhu existují vlivem dominantního postavení MS citelné bariéry vstupu pro konkurenci, které brání tomu, aby se tu konkurence mohla prosadit. To je to, o čem celou dobu hovořím a v čem vidím problém.