Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Podíl Windows klesl pod 90 % od Lael Ophir - IOCTL s voláními specifickými pro daný interface, které...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 12. 2008 21:01

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    IOCTL s voláními specifickými pro daný interface, které samozřejmě nemůžete generovat pospojováním utilit.

    Callback jako filtr? Super představa :). Co třeba notifikace při změně obsahu adresáře? Já myslel, že se používá inotify, a ne filtry na souborový handle.

    Jistě, pokud deamon nějaký takový interface má. Na unixu ho mít asi musí, ale bohužel každý deamon jiný. Samozřejmě by unixům slušel services manager, kde by byly služby registrované včetně vzájemných závislostí, a byl by tam standardní interface pro akce typu spustit/zastavit deamon, změnit kontext ve kterém startuje, změnit popis atd. Takhle máte hromadu skriptů, které které komunikují s každém deamonem jinak.

    Samostatnou kapitolou v knize "vše je soubor" je /proc. Aby vše bylo souborem (nějak na Linuxu, trochu jinak na jiných unixech, a vůbec na dalších unixech), tak se vytvoří wrapper, který umožní přístup k informacím, a nastavování hodnot. Bohužel soubory jsou špatná abstrakce. Objekty mají vlastnosti, metody, a události (callbacky). Soubory nemají ani jedno, takže ze /proc taháte data v textové formě, a pak je parsujete. Události jsou prakticky vyloučené, a snad jen zápis je vyřešený akceptovatelně. Jaká škoda, že unixy před 20 lety nezavedly objekty.