Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Podklady pro školení PostgreSQL od Pavel Stěhule - Vykon databaze (pruchodnost) zalezi celkem na dosti faktorech,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 3. 2007 9:19

    Pavel Stěhule
    Vykon databaze (pruchodnost) zalezi celkem na dosti faktorech, ktere se nekdy uplati a nekdy ne, coz je prave ten problem. Jen namadkou: granulita zamku, reseni kolizi, rychlost a kvalita planneru, surova rychlost cteni a zapisu do tabulky, surova rychlost cteni a zapisu indexu, zpusob prace s vyrovnavaci pameti, atd. Kazda databaze ma trochu (nebo dost) odlisnou filozofii a tudiz i odlisne chovani, i kdyz je zrejma urcita konvergence. A to jsem zapomel dalsi vrstvy: sitovy protokol, drivery.

    Umeni je pouzivat sw pokud mozno ve shode s urcitou filozofii. Pak Vas sw neomezuje, ale dela presne to co po nem chcete spravne, rychle, spolehlive. Pokud na MyISAM budete spoustet tisice kratkych jednoduchych SQL prikazu, pak Vam bude jedno, ze MyISAM zamyka na urovni tabulek nebo ze planner je jednodussi. Kdyz se to naucite, tak Vas sw i s PHPkem, MySQL bude perfektni. Videl jsem uzasny kody v PHPku, ve Visual Basicu, kde by se teoreticky nic slusnyho nemelo podarit napsat. Hlavne to chce respekt k sw. MySQL neni Oracle a ani PostgreSQL nebo SQL server.

    Co vim, tak MySQL se celkem osvedcuje v TiketPro nebo v Realitach.cz, a bezi nad MyISAM. A i kdyz mam PostgreSQL rad, tak bych ho tam neprosazoval. Trochu pruser je, ze lidi tady pouzivaji MySQL jeste jako kdyby to byla 3.x, a ona uz je v petkove verzi. PostgreSQL mi umoznuje komfortnejsi psani, MySQL zase nekdo, kdo to dokaze, dokaze mnohem presneji vyladit. O databaze uz nejde. Jde o to, aby programatori delali dobry remeslo, a nebyli cunata. Vsechny databaze, co jsou ted k dispozici to umoznuji. Jenomze k tomu, aby mohli delat remeslo dobre se musi ucit (porad), a neustale si to opakovat. Realita je takova, ze misto toho, aby si rozsirovali obzory, tak se (az na vyjimky) hrabou ve #######.