Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Podpora ODF v MS Office bude pod drobnohledem od Lael Ophir - Proboha co je to "poškozování hospodářské soutěže"? To,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 5. 2008 20:25

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Proboha co je to "poškozování hospodářské soutěže"? To, že napíšete vlastní produkt, který používá vlastní formát? V tom případě zavřete autory Oracle, MySQL, KWordu, a prakticky všech dalších aplikací. Nebo je porušováním hospodářské soutěže to, že když je váš produkt opravdu úspěšný, tak neřeknete "já mám těch peněz vlastně už dost, tady máte všichni specifikace a zdrojáky, ať taky vyděláte"? To asi ne.

    Druhý odstavec začínáte tak, že je dodavatel počítačů nucený prodávat poče s Windows, a končíte ho tak, že je nucený prodávat počítače s Windows. Za poškozování hospodářské soutěže osobně považuji to, že si jako automobilka nemůžu stanovit pravidla pro prodejce své značky. Auta prodám jen tomu, kdo má reprezentativní prodejnu, jehož personál projde školením, a kdo nabídne i záruční servis. Případně lepší ceny dostane ten, kdo splní tyto podmínky. EU "liberalizovala" trh, a možnost takové dohody automobilkám vzala. Podobně si třeba Apple mohl vymínit, že prodejce bude partnerem Apple jen když nebude nabízet počítače jiných značek. Dnes je tomu konec - je nelegální partnery takto zavazovat. A kdo křičí, že svoboda byla pošlapána? Nikdo. Smutné.

    Když jsme u toho nucení, kdo nutí výrobce počítačů prodávat stroje s Windows? Nikdo ho nenutí. Vybírá si sám. Může vyrábět topinkovače, může se dohodnout s Apple na podmínkách a dělat jejich stroje, může se dohodnout s MS a dodávat stroje s jeho OS. Je to svoboda toho výrobce. Podobně MS si mohl (jako třeba automobilky) vymínit, že prodejce musí držet nějaké podmínky (nebude prodávat konkurenční produkty, jako autosalón Škoda nenabízí vozy Kia). Už tato svoboda byla omezena v tom, že se některé dohody zakázaly. Dnes každý výrobce počítačů smí vyrábět, co chce, a MS ho v tom nesmí omezovat.

    Stát samozřejmě nemá povinnost "sankcionovať monopol", a dokonce ani právo. Stát sám drží monopol na řadu věcí (typicky ve věcech pošty, telekomunikací, energií, emise státovek/bankovek, dohledu na finančním trhem atd), to jen tak na okraj. V tržním systému jsou naopak monopoly výjimečné. V případě MS určitě o monopol nejde. O ten by šlo, pokud by 1) šlo o jediného výrobce v dané oblasti trhu, 2) neexistoval substitut (viz MacOS, Linux, BeOS, eComStation, FreeBSD, Solaris, a hromady dalších), a navíc nebylo možné do oboru vstoupit (třeba v případě jediného zlatého dolu v ČR si nemůžete otevřít jiný, pokud není jiná taková lokalita).