Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Podpora ODF v MS Office bude pod drobnohledem od Lael Ophir - Samozřejmě trh si vždy poradí sám. Trh se...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 5. 2008 22:53

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Samozřejmě trh si vždy poradí sám. Trh se totiž vyznačuje tím, že má zpětnou vazbu. Pokud se dnes MS, Apple, HP a IBM dohodnou, že zvýší ceny na 5-násobek, okamžitě jim spadnou tržby. Lidé začnou zkoušet alternativy, a těm firmám přestanou věřit. Přijde někdo další, třeba Canonical Ltd, nebo kdokoliv jiný, a bude inzerovat "zaručujeme, že ceny nikdy nezvedneme o více než dvojnásobek inflace ročně". Přijde někdo další, a bude říkat "náš software běží i na té levné platformě". Podotýkám, že zatím co jednání MS, Apple, HP a IBM popisuji jako iracionální, jednání Canonical a toho výrobce software je čistě logické - využívají příležitost a vyplňují díru na trhu. Trh si prostě poradí, jen to stojí v danou chvíli dost peněz a problémů.

    Naproti tomu to, že "všechno je všech a všichni budou chodit do práce a všechno mít zadarmo" zjevně nesmysl je.

    Proč chcete někomu bránit, aby využil svého výsadního postavení, pokud je toto postavení legálně získané? Jak můžete mluvit o utlačování svobody podnikání, když někdo využívá svá práva (stanovovat si cenu je jasné právo podnikatele)?

    Celá otázka zní jinak. Máme právo omezit něčí svobodu podnikání, abychom zmírnili turbulence na trhu (a ztráty pro všechny), způsobené hypotetickou situací z prvního odstavce? Nechám to bez odpovědi, protože to je otázka pro ekonomy a právníky, a já prostě tu "jedinou správnou" odpověď nemám.