Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Podpora ODF v MS Office bude pod drobnohledem od ABC - Myslím, že máte idealizované představy o trhu. Často,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 5. 2008 16:05

    ABC (neregistrovaný)
    Myslím, že máte idealizované představy o trhu. Často, skoro se mi chce říct většinou, se neprosadí nejlepší řešení. Prosadí se řešení, která mají za sebou firmu se silnou pozicí.

    Také si nemyslím si, že by "inovace" přicházely od velkých firem. Někdy velké firmy skoupí menší firmu, co přišla s novou myšlenkou, ale málokdy sami přijdou s něčím převratným (to už ale nepolemizuji s tímto příspěvkem).

    V této diskuzi jste tvrdil, že monopoly mají tendenci se rozpadat a že se po čase vytvoří zase konkurenční prostředí. Já tomu nevěřím a dokonce si teď nejsem schopný vzpomenout na žádný příklad, kde by samovolně, působením trhu, ztratil monopol svoje postavení. I když takové příklady musí být, pokud se do určitého oboru investuje hodně kapitálu, je možné sesadit i monopol. Ale kapitálu obecně není dost.

    Ztráta monopolního postavení, pokud už proběhne, spíš souvisí se ztrátou důležitosti celého odvětví. Monopol je stále monopolem, ale tam, kde už to nikoho nezajímá. Příklad je např. Digital nebo IBM a oblast mainframů.

    Další způsob ztráty monopolního postavení může souviset s geopolitickými změnami, jako např. ztráta vlivu Velké Británie na přelomu 19. a 20. století nebo ztráta vlivu USA dnes.

    Také se neshodneme na tom, zda jde v případě omezení práv na vytváření monopolu o kolizní práva. Já tvrdím, že ano. Na druhé straně je totiž skupina spotřebitelů, které monopol poškozuje.

    Z těchto důvodů si myslím, že je nutné, aby vytváření monopolu bránil nezávislý subjekt, třeba soud nebo nějaký úřad. Například tím, že firmu donutí zveřejnit rozhraní a zabránit tím přenášení monopolního postavení z jedné oblasti do jiné pomocí pevného svázání jednotlivých programů.

    Díky za odpověď ohledně motivace přispívat na root.cz. I když musím říct, že mě překvapuje, že tady vzhledem k zaměření serveru něco zajímavého najdete.