Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Podpora ODF v MS Office bude pod drobnohledem od Lael Ophir - To je pragmatické vyvlastnění. S jakýmikoliv svými daty můžete...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 5. 2008 12:47

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    To je pragmatické vyvlastnění.

    S jakýmikoliv svými daty můžete zacházet třeba pomocí hexa editoru. Navíc bych to jako žádné právo neviděl. Máte sice například právo si zdarma přečíst vyhlášku, ale k radnici (kde se vyhlášky už od středověku vyvěšují na úřední desce) musíte přijít oblečený, a zřejmě budete potřebovat boty, případně dokonce jízdenku MHD. To jsou věci, které vám nikdo zdarma nedá. Podobně se svými informacemi si můžete dělat, co chcete, ale pokud jste si je pořídil v nějaké aplikaci, je na vás si opatřit její licenci. Pokud byste zavedl povinnost dokumentovat datové formáty, muselo by se to samozřejmě týkat každého - Oracle, IBM, MS, Franty Vomáčky. To by byly samozřejmě veliké náklady. Ale navíc je to jako byste nutil pekaře zveřejnit recept.

    Sanozřejmě souhlasím, že porušování autorského práva a krádež jsou dva odlišné termíny, i když se porušování autorského práva běžně za krádež vydává. On se také používá výraz krádež tam, kde je na místě mluvit o neoprávněném užívání cizí věci, často znásilnění tam kde jde o útlak apod.
    Cena statku je funkcí jeho vzácnosti. Za distro Linuxu nikdo nedá ani korunu, pokud může mít totéž distro zdarma, protože díky nulové ceně je jeho vzácnost velmi nízká (daná jen opruzem s jeho stáhnutím). Pokud používáte placený SW bez placení, snižujete jeho vzácnost, a tedy cenu. Navíc když si upravíte domácí fotky v kradeném Photoshopu za CZK 20+k, přijde o kšeft třeba Zoner, který prodává levné nástroje pro úpravy fotek (nebo přijde třeba Gimp o jednu duši).

    K principu nakládání s vlastními daty viz druhý odstavec.