Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Podpora pro Drupal 7 skončí v listopadu 2021 od anonym - No, já jsem D8 už taky trošku zkoušel,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 3. 2019 8:25

    bez přezdívky

    No, já jsem D8 už taky trošku zkoušel, ale též jen povrchně a právě proto stojím o názory různých stran.

    Co se týče počtu souborů a kanónu na vrabce - na jednu stranu s tímto určitě souhlasím, taktéž mi to nevadí, když to funguje. Jenže právě na druhou stranu je otázka, jak přesně ta poznámka o kanónu byla myšlena. Nejprve bych ale definoval složitost nástroje (obecně) jako O(C + f(g())), kde C je složitost při prázdném projektu, g() je složitost mého projektu a f() je jak se daný nástroj vypořádá s konkrétním projektem, tedy jak narůstá jeho složitost vzhledem k rozsahu onoho projektu. Moje zkušenosti totiž říkají, že u velkých nástrojů dost často platí, že C >> f(g()) pro malé/hobby projekty a tedy C není možno jenom tak zanedbat. Snad jedinou výjimkou, kterou jsem zaregistroval, jsou programy Vlc a Blender, které umí jet velmi svižně i na mém prehistorickém notebooku, pokud jejich vstup je adekvátní vzhledem k tomu, co od toho stroje mohu požadovat. Tedy Blender dokáže plynule vykreslovat scénu o pár tisích trojúhelnících na slabém stroji - jistě, high-poly model na tom neudělám, jenže pointa je, že třeba Unity 3D má problém na té šunce vůbec plynule zobrazit prázdnou scénu.

    A tedy otázka zní, zda pojem „kanón na vrabce“ v rámci D8 byl myšlen jako „použiji z toho jen zlomek funkcí“ nebo „režie D8 je neadekvátně velká vzhledem k složitosti projektu“ a to je to, čeho se obávám (a moje prvotní, povrchní zkušenost se přiklání právě ke druhé variantě).

    Problém vidím spíš v tom, že pro práci v D8 si člověk musí sednout, studovat a zkoušet. A to nějakou dobu holt vezme než se zapracuje. Což je v pořádku pokud se budu weby v D8 živit. A zde s p.Polcerem 100% souhlasím, že to není to pravé pro hobby webaře, kteří u D7 mohli "sednout a psát".“ + Výrazně vyšší náročnost tvorby modulů a témat vzhledu.

    Chápu, takže je složitější na seznámení se / naučení se zacházet.

    WP mám v hlavě zafixovanej jako celkem problematický projekt z hlediska bezpečnosti. A že to je taková trochu patlanina. Ale je možné, že věci se změnily a vývojáři jádra i modulů se to snaží posunout někam dál. Nevím.

    Ok, dám si na to pozor.

    Pokud bych chtěl zůstat u PHP CMS, tak bych se hecnul a ten D8 přeci jen nastudoval. Směr kterým postupují je dobrý. A na dva roky to učení nebude. Spíš tak 14 dní a potom se hned pustit do nějaké realizace a trénovat a trénovat.

    Dva roky byly myšleny částečně jako nadsázka ;-), ale vzhledem k tomu, jak (i bez rodiny) mám málo času a minimální chuť do projektu, tak to tak klidně může dopadnout...

    Ve výsledku to ale znamená, že teď už pro mne neexistuje něco, jako byl D6, kde jsem si web relativně rychle naklikal (u toho jednoho menšího informačního systému doimplementoval pár menších modulů) a mohl to nechat běžet celé roky a jen aktualizovat a čas-od-času řešit menší problémy, především spam (jsem gigantický odpůrce recaptcha, takže řešení nemám tak efektivní).