Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Podpora Visual Basicu v Java 7 od Karel - Ačkoliv hodně lidí bude tvrdit opak, podle mého...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 8. 2006 15:06

    Karel (neregistrovaný)
    Ačkoliv hodně lidí bude tvrdit opak, podle mého názoru jde o dva zásadně různé jazyky. Každý byl navrhnut k úplně jinému účelu a i když jsou defakto zaměnitelné, některé konstrukce se v každém jazyku píší jinak.

    Pascal byl od začátku navržen jako jazyk pro výuku programování a hlavně algoritmizace - je jasný, přehledný, dobře strukturovaný. Když čtete program v Pascalu (a nepsal ho člověk preferující C apod.), pak z něj je obvykle dobře vidět samotný algoritmus. Tím, že je "ukecaný" pak této čitelnosti znatelně napomáhá.

    Jazyk C byl navržen jako inteligentní "nadstavba" assembleru. Ačkoliv to dnes někteří lidé popřou, hlavní motivací vytvoření tohoto jazyka bylo doplnění assembleru o konstrukce známé z vyšších programovacích jazyků. V tomto jazyce byl psán operační systém a tomu odpovídá i struktura jazyka - byl postaven právě tak, aby se v něm dobře psal operační systém. Tedy strohé knihovny, rozsáhlé možnosti práce s pamětí, použitelná ale snadno odstavitelná typová kontrola atd.

    Každý jazyk je tedy navržen k něčemu jinému a zaměnitelné jsou vlastně "jen" proto, že běží na stejném HW a implementují stejné algoritmy. Když toto akceptujeme, pak nás už nebude zajímat otázka, který jazyk je lepší. Prostě proto, že každý je lepší na něco jiného.

    Jinak můj argument proti Pascalu je triviální - proč tím ztrácet čas, když v tom stejně nakonec málokdo bude psát? Jedinou výjimkou je algoritmizace, kdy například ve výpočetní geometrii a počítačové grafice je zvykem psát algoritmy v pseudojazce, který vypadá jako Pascal.