Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Podvodný e-mail napodobuje Českou poštu od FILIP JIRSÁK - Hezká představa, ale znamenal by to konec freemailů...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 10. 2020 15:26

    FILIP JIRSÁK

    Hezká představa, ale znamenal by to konec freemailů (to nejde dělat zadarmo)
    Tak třeba Seznam by to mohl realizovat napojením na MojeID, roční poplatek 1000 Kč by se jistě v nákladech na provoz ztratil. Nebo by sami rozesílaly doporučené dopisy. Zřizovací poplatek 100 Kč za „freemail“ není nijak hrozná částka.

    Např. v USA tipuji, že by to bylo neprůchozí
    Podle mne má individuální odpovědnost v USA mnohem větší váhu, než v Evropě.

    proti "internetu", kde se schází nevýznamná i významná komunikace.
    Jenže řídit se musíme tou významnou. Když si budete chtít někam uložit balíček žvýkaček a cihlu zlata, nemůžete bezpečnost dimenzovat ani podle nejméně cenné věci, ani podle průměru, ale podle nejcennější věci.

    Jen bych to neřešil přes denylisty, ale spíš formou výrazného vyznačení, když komunikuji s někým ověřeným v EU.
    Pokud velkou většinu e-mailů tvoří spam, není řešením výrazné označování, ale blokace nežádoucího provozu. Samozřejmě ne hned na začátku, ale musí to k ní velmi rychle směřovat. To je totiž jediná okamžitá výhoda pro provozovatele – že se snadno zbaví velkého množství spamu.

    Musela by se stanovit objektivní odpovědnost - a to by přineslo víc problémů, než užitku.
    Ne, to je jediná možná cesta. Umíme vyrábět zařízení, která chceme dát do rukou spoustě lidí včetně dětí, přičemž ta zařízení mohou ohrožovat desítky lidí (auta) nebo dokonce tisíce lidí (zařízení připojené k internetu). Lidé vždycky nakonec přišli na to, že je lepší, když platí zákony, než když se každý musí starat o svou bezpečnost sám. Takže ta objektivní odpovědnost bude muset být zavedena – akorát samozřejmě musí být zavedena pořádně, tj. když někomu odpovědnost předávám, musím to udělat prokazatelně a předávám odpovědnost se vším všudy. To, že u aut platí objektivní odpovědnost jen v první vrstvě ale dál už ne, je samozřejmě jen hloupá implementace.

    Dojde pouze k tomu, k čemu došlo např. v pojišťovnictví a bankovnictví. Čím dál menší část veřejnosti má zájem o "prémiové" služby, a ty základní jsou omezené až k nepoužitelnosti (proti trochu častějším rizikům nepojistíte, nedej Bože, abyste přišel s penězi do banky).
    Já mám teda pocit, že základních služeb je naopak podstatně víc, než dříve. Pokud si mám vybrat mezi bankovnictvím dnes a před dvaceti lety, beru jednoznačně dnešek.

    Je nám prd platné, že "nic nebrání" je zobrazovat, když je nikdo z velkých nezobrazuje.
    No jo, ale to je dané především tím, že se prohlížeče musí pořád starat o vámi tolik propagované HTTP. Prohlížeče si musely vybrat, jestli uživateli indikovat rozdíl mezi HTTP/HTTPS nebo mezi OV/EV. Z pochopitelných důvodů to vyhrálo to první – protože je trochu k ničemu ukazovat uživateli EV certifikát, když se ve skutečnosti připojil přes HTTP.