Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Policejní vyšetřovaní - pomohla analýza IP adres od jeniceek - Vezměme v úvahu že plocha zastavěného území na...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 9. 2018 19:19

    jeniceek (neregistrovaný)

    Vezměme v úvahu že plocha zastavěného území na zeměkouli je 5 miliónů km^2.
    Pokud chceme uchovat nějakou informaci ze které by teoreticky šlo něco vyčíst, budeme uchovávat informaci o barvě na každém čtverci 1x1 cm, čili 1 cm^2. Satelit je schopný rozeznat 256 barev, to uchováme do 8 bitové informace = 1 bajt.
    Informace o jednom stavu zastavěné plochy země bez komprese zabere 5x10^16 B, čili 10 PB. To je 1000 ks 10 TB disků, vzhledem k tomu, že na většině této plochy se toho moc neděje, lze všechny další stavy ukládat s využitím nějakého rozdílového ukládání, tímto způsobem lze ušetřit poměrně dost prostoru na úkor potřebného výpočetního výkonu. Tato úloha je poměrně jednoduše paralelizovatelná, běžná grafická karta má memory throughput 512 GB/s, čehož lze v ideálním případě s maximálně optimalizovaným algoritmem dosáhnout.
    Pro zpracování potřebujeme původní pixel, nový pixel a vrátit zpět informaci, zda se změnil, rychlost zpracování tedy bude třetinová cca 170 GB/s. Jedné grafické kartě by zpracování této informace zabralo cca 60000s (17 h). Při neomezeném rozpočtu vlády není problém mít těch grafik 6000 a zpracovat to na 10 vteřin (něco zabere režie pro paralelní zpracování, to ignoruji). Tím vznikne problém rychlého úložiště, budeme tedy tuto informaci bufferovat do RAM. K tomu je potřeba v nejhorším případě (změnila se informace na celých 5 miliónech km2) 20 PB RAM, současná cena je cca 7 USD/GB, při takové objednávce pravděpodobně výrazně nižší. Za RAM by to tedy bylo 140M USD, tuto RAM je potřeba někde osadit. I kdybychom cenou přeskočili 1 miliardu USD, např. jenom rozpočet dříve zmíněného Dept. of Energy, USA je 27,9 miliardy USD, takže plošné sledování je při současných možnostech realizovatelné klidně v rámci 2 letého rozpočtu.