Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Polsko definitivně odmítlo smlouvu ACTA od Vít Šesták (v6ak) - K dynamice ekonomiky: To neznamená, že Lafferova křivka...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 2. 2012 20:32

    Vít Šesták (v6ak)

    K dynamice ekonomiky: To neznamená, že Lafferova křivka neplatí. To jen znamená, že v praxi nemusí být snadné určit, jestli jsme před maximem, nabo až za ním.

    Jinak je IMHO celkem zřejmé, že něco jako Lafferova křivka platí a že bude mít zhruba takový tvar, jaký se ji přisuzuje:
    * Mějme graf (nebo odpovídající funkci) výnosů z daní při různé výši zdanění. Na ose x bude míra zdanění (z intervalu <0; 1>) a na ose y bude výnos státu z daní.
    * Když se budeme přibližovat bodu 1 (tedy 100% zdanění), budou spojitě růst daně, ale záoveň spojitě klesat částka, ze které jsou daně vyměřovány. Ona Lafferova křivka bude tedy spojitá.
    * Na nule i jedničce máme nulové výnosy (buď nejsou daně, nebo lidem sebereme vše a oni nemají důvod oficiálně vydělávat).
    * Na ostatních bodech mám (empíricky :) ) funkce nějaké kladné hodnoty. To vidíme i dnes - něco se pořád vybere.
    * Zpočátku ta funkce tedy musí růst, ale danit se bude čím dál méně. Zřejmě tedy jde o konkávní křivku.
    * Když je ta funkce mezi 0 a 1 spojitá, má mezi nimi kladnou hodnotu a je konkávní, měla by mít mezi těmito body právě jedno maximum. To IMHO nebude těžké matematicky dokázat.

    Přijde mi přehnané Lafferovu křivku považovat za "ze značné míry vycucanou z prstu". Zřejmě je potřeba dodat některé vlastnosti (které jsou ale intuitivní), protože ekonomie není až tak silně axiomatizovaná jako čistá matematika, ale pak se dá již mnohé matematicky odvodit.

    Ke "blogisku klausistickeho fanatika s typicky zkratkovitym uvazovanim": mám radši argumenty.