Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Populární strategie Civilizace V vyšla pro Linux od Lael Ophir - Autor toho videa mi přijde (i podle pár...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 6. 2014 2:45

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Autor toho videa mi přijde (i podle pár dalších videí) jako dost úchylné prase. Ale na jedno skouknutí mi to přišlo jako vtipně úchylné, tak jsem se podělil. Uznávám, že to nemusí sedět každému.

    Ad Afrika - co vy víte, třeba ten počítač pak poslal do Afriky :). Když to vezmu trochu vážněji: v Africe je několik zemí, ze kterých by každá dokázala uživit celou Afriku. Problém není v našem plýtvání jídlem. Problém je v Africe (resp. jejích chudších částech). Nedostatek plánovacích a organizačních schopností, špatná bezpečnostní situace, chybějící infrastruktura, všudypřítomná korupce, špatné politické vedení, nedostatečné vzdělání, populační exploze. "Zářným" příkladem je Zimbabwe, kde velký bojovník Mugabe znárodnil farmy bělochů, a zničil tak jednu z nejvýkonnějších místních ekonomik (ne že by ji nepoškozoval už před tím). S inflací pak bojoval pomocí vojáků, kteří kontrolovali, jestli obchodníci nezdražují; ti kupodivu nechtěli prodávat pod nákupní ceny, a zavřeli krámy. Dostat GNP per capita z cca 55% světového průměru v roce 1964 na cca 7% v roce 2012, rozpoutat hyperinfaci vedoucí až na kurz USD/ZDW 1:10^27(!) a zlikvidovat tak vlastní měnu, to chce fakt talent. Zřejmě to souvisí s tím, že v Zimbabwe je podle Richarda Lynna a Tatu Vanhanena průměrné IQ 66 bodů. Když uvážím, že ani naši politici nejsou intelektuálním výkvětem národa, těžko se pak něčemu divit.

    BTW k problémům Afriky jsme výrazně přispěli i my Evropané. Kdybychom tam nesnižovali dětskou úmrtnost, která klesla v subsaharské Africe na "pouhých" 11%, nikdy by tam nedošlo k populační explozi. Cesta do pekla je již tradičně dlážděna dobrými úmysly.

    Cestou kupředu je samozřejmě vzdělání. Problém je v tom, že přes všechnu naši snahu má subsaharská Afrika gramotnost jen 58%, a vzdělání těch gramotných je většinou na úrovni české zvláštní školy - umí tak právě přečíst a napsat jednoduchou větu. A kdo má trochu schopností, většinou se nechce nechat desetkrát přepadnout (v případě žen i znásilnit) a nakonec být zastřelen, takže radši odejde někam do civilizace.