Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Návrh na postupný posun času od Filip Jirsák - Blbá je především otázka na preferenci časového pásma....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 11. 2020 10:51

    Filip Jirsák

    Blbá je především otázka na preferenci časového pásma. Volba časového pásma je arbitrární, objektivní věci k zohlednění jsou jen tři. Hodí se přelom dnů mít někdy v době nízké aktivity lidí – což vede na různá časová pásma daná geograficky. Z toho plyne volba časového pásma na základě geografie. A třetí věc je obchodní provázanost, kdy je praktičtější mít společný čas s obchodními partnery, což jsou často sousedé (u vzdálených obchodních partnerů to zase nabourává ty první dva body).

    Různé otvírací doby, úřední doby, začátky vyučování nebo pracovní doby se stejně neustále mění. Spoustě generací před námi vyhovoval čas určený geografickým pásmem, tak je dost nabubřelé myslet si, že se má časové pásmo posouvat zrovna kvůli tomu, jak teď někomu začíná škola. Protože to se stejně pořád mění a bude měnit. Takže dává smysl to změnit i k tomu okamžiku zrušení střídání časů, pokud to většině nevyhovuje – ale jediné globálně a dlouhodobě smysluplné časové pásmo je to dané geograficky.

    Problém není v tom, že nikdo neví, jaký čas zavést. Nebo že na tom nepanuje shoda. Problém je v tom, že si spousta lidí neuvědomuje hierarchii – že je tu nějaké časové pásmo dané pro určité území několika států, podle něj pak určují otvírací a jiné doby různé instituce, a tomu se pak musí přizpůsobit uživatelé těch institucí. Spousta lidí si bůhví proč myslí, že to hacknou a to, že se musí přizpůsobovat institucím obejdou tak, že vnutí všem jiné časové pásmo. Jenže si neuvědomují to, že ty otvírací doby se stejně neustále mění, takže časem zase budou v poloze, která jim nevyhovuje. Jenže posouvat se každých pár let o jedno pásmo na východ není řešení. A skončit navěky s nesmyslným časovým pásmem jenom proto, abychom tohle ověřili experimentálně, je dost krátkozraké.